Mećave i poledica okovali Kanadu: Vlasti pozivaju građane da ne napuštaju domove

tačno.net
Autor 23.12.2013. u 09:51

Mećave i poledica okovali Kanadu: Vlasti pozivaju građane da ne napuštaju domove

Mnoga kanadska naselja blokirana su olujom porušenim drvećem, prekinute su internet, telefonske i električne mreže. Stotine letova i željezničkih linija su otkazane

Olujno nevrijeme izazvalo je velike pometnje i ugrozilo živote velikog broja ljudi u Kanadi, a vlasti te zemlje pozvale su građane da, mimo velike nužde, ne putuju jer su putne, željezničke i zračne komunikacije uveliko blokirane, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mnoga kanadska naselja blokirana su olujom porušenim drvećem, prekinute su internet, telefonske i električne mreže. Stotine letova i željezničkih linija su otkazane.

Kanadski premijer Stephen Joseph Harper je na svom Twitter profilu pozvao građane da se pridržavaju mjera predostrožnosti s ciljem njihove sigurnosti.

Ontario i Quebec, u kojima živi polovina kanadskog stanovništva, također su zahvaćeni ekstremnim hladnoćama i nevremenom, što je ugrozilo i planove građana za božične i novogodišnje praznike. Centri ovih gradova su često blokirani lančanim sudarima usljed smrznutih puteva.

Letovi sa najprometnijeg kanadskog aerodroma, Toronto Pearsona, realiziraju se otežano i uz duža kašnjenja.

Vlasti pozivaju građane da ne putuju i da ne napuštaju svoje domove.

Gradonačelnik Toronta Rob Ford je izjavio da je ovo jedna od najtežih zima u historiji regije i da će, u slučaju da se nevrijeme zadrži i narednih 24 sata, u Torontu i šire biti proglašeno vanredno stanje.

tačno.net
Autor 23.12.2013. u 09:51