Mediji objavili da Nemačka šalje tenkove Leopard 2 Ukrajini

RSE
Autor 25.1.2023. u 08:26

Mediji objavili da Nemačka šalje tenkove Leopard 2 Ukrajini

Foto: Twitter

Nemačka je odlučila da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu kako bi pomogla u borbi protiv ruske invazije i omogućila drugim zemljama kao što je Poljska da učine isto, dok bi Sjedinjene Države mogle da isporuče tenkove Abrams, objavila je agencija Rojters pozivajući se na izvore upoznate sa temom.

Portparol nemačke vlade i ministarstva spoljnih poslova i odbrane u Berlinu odbili su da komentarišu.

Malo ranije vest je objavio i nemački list Špigl.

Šef administracije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prokomentarisao je da je isporuka nemačkih tenkova neophodna za obnavljanje granica države.

„Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade – najbolje tenkovske posade na svetu. Ovo će postati prava pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare“, napisao je Andrij Jermak na Telegramu ubrzo nakon što su izvori rekli da će Berlin odobriti isporuku borbenih tenkova Leopard.Kijev se mesecima zalagao da dobije tenkove zemalja Zapada za koje kaže da su očajnički potrebni Ukrajini kako bi pokušala da probije ruske odbrambene linije i ponovo zauzme okupiranu teritoriju na istoku i jugu.

Istog dana Ukrajina je otpustila više od deset visokih zvaničnika, uključujući guvernere nekoliko velikih provincija na ratištu, što je deo antikorupcijske akcije vlade predsednika Volodimira Zelenskog.Ranije je Poljska saopštila da je zvanično poslala zahtev nemačkoj vladi da joj dozvoli da pošalje neke od svojih tenkova Leopard u Ukrajinu, gurajući Berlin bliže dugo očekivanoj odluci o dozvoli ponovnog izvoza tenka NATO-a.

I dva američka zvaničnika rekla su Rojtersu da bi Vašington mogao da odustane od protivljenja slanju nekih svojih tenkova Abrams, u potezu koji je osmišljen da podstakne Nemačku da sledi.

Iako se Abrams smatra manje prikladnim od Leoparda za Ukrajinu zbog velike potrošnje goriva i poteškoća u održavanju, ovaj potez bi mogao da podstakne Nemačku da obezbedi Leoparde, podseća agencija Rojters.

Rat u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc i vladajuće socijaldemokrate su oprezne u vezi sa potezima koji bi mogli da podstaknu Rusiju na eskalaciju rata i ono što vide kao rizik da NATO alijansa bude uvučena u sukob.

Nemački Leopardi, koje koriste armije širom Evrope, smatraju se najboljom opcijom, dostupnom u velikom broju i lakim za raspoređivanje i održavanje.

Načelnik generalštaba nemačke vojske rekao je da je dozvola za slanje tenkova politička. Visoki zvaničnik je rekao da je izbor na kraju na Šolcu i njegovom kabinetu.

Na prošlonedeljnom sastanku Kontakt grupe u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde su se okupili ministri odbrane i načelnici generalštabova vojski članica NATO-a i partnerskih zemalja, glavna prepreka za isporuku tih tenkova bio je stav Berlina.

Linije fronta u ratu, koje se protežu na više od 1.000 kilometara kroz istočnu i južnu Ukrajinu, uglavnom su zamrznute dva meseca uprkos velikim gubicima na obe strane.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

RSE

RSE
Autor 25.1.2023. u 08:26