Mediji: SAD će borce ISIL-a slati u Guantanamo

tačno.net
Autor 31.8.2018. u 08:53

Mediji: SAD će borce ISIL-a slati u Guantanamo

Premještaji u Guantanamo označili bi zaokret u američkoj politici jer u zatvor niko nije došao od 2008. godine.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmišlja o slanju pripadnika skupine Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL), među kojima i dvojice britanskih boraca iz takozvane ćelije Beatles, u vojni zatvor Guantanamo, objavila je mreža NBC.

Taj zatvor u američkoj enklavi na Kubi mogao bi se koristiti za dugotrajno držanje u zatvoru nekih “važnih” stranih boraca zarobljenih u Iraku i u Siriji, a manje važne zatvorenike koje njihove zemlje ne žele, slalo bi se u zatvor kojim upravljaju Iračani, ističe američka mreža, prenoseći izjave američkih dužnosnika i anonimnih stranih diplomata.

Kako navodi NBC, Alexanda Amon Kotey i El Shafee el Sheikh – dvojica preživjelih iz četveročlane skupine koja je otimala strane novinare te mučila i odrubljivala glavu nekim zarobljenicima – mogli bi biti među borcima koje će se premjestiti na Guantanamo. Njihovi zarobljenici nazvali su ih Beatlesima zbog njihova britanskog naglaska.

Još niko nije određen za premještaj

Takvi premještaji u Guantanamo označili bi zaokret u američkoj politici: u zatvor koji je imao najviše 780 zatvorenika, nitko nije došao od 2008.

Trenutačno ih nema više od 40 a među njima su neki istaknuti pripadnici Al Kaide optuženi za sudjelovanje u napadima 11. septembra u Sjedinjenim Državama.

Zapovjednica Sarah Higgins, glasnogovornica Pentagona, rekla je da “zasad nitko nije određen za premještaj u Guantanamo”.

“Zatvor Guantanamo Bay je namijenjen dugotrajnom zatočenju neprijateljskih boraca”, rekla je. “Druga mogućnost su izručenje stranim partnerima i suđenje u SAD-u”.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 31.8.2018. u 08:53