Mediji: ‘Trumplomatija’ nije slomila svjetski poredak

tačno.net
Autor 22.1.2018. u 07:33

Mediji: ‘Trumplomatija’ nije slomila svjetski poredak

Svjetski mediji analizirali su uoči godišnjice ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću kakve su posljedice njegove politike na međunarodne odnose i situaciju u svijetu, to je bila tema na ‘Zašto?’:

Svijet je postao neizvjesnije mjesto otkako je američki predsjednik Donald Trump izdao svoj dekret ‘Prvo Amerika’ na mračnom i distopijskom jeziku koji je zabrinuo saveznike i zaintrigirao protivnike ali da li svijet postao i opasniji? pita se Barbara Plett Usher, dopisnik londonske mreže iz State Departmenta:

‘Predsjednik Trump je pojačao strahove i napravio haos svojim neprevidivim i kapricioznim korištenjem Twittera. Ali nije torpedirao alijanse koje je dovodio u pitanje.’

Predsjednik Trump nije počeo nijedan novi rat, i uglavnom je slijedio scenario svog prethodnika, Baracka Obame, za one postojeće:

‘I dok je možda uzdrmao stvari, nije ih uništio.’

Donald Trump je preuzeo dužnost prijeteći da će iznuditi plaćanje od vojnih saveznika, okončati iranski nuklerani sporazum i izgraditi zid na na američkoj južnoj granici, piše francuska agencija Agence France Press na početku analize o godišnjici Trumpa u Bijeloj kući.

Okončao ju je razmišljajući o udaru na Sjevernu Koreju, ljutito otkazujući planiranu posjetu starom savezniku Velikoj Britaniji i navodno koristeći vulgaran izraz za afričke zemlje, piše AFP.

Od prvog do 365. dana, većina vašingtonske vanjskopolitičke zajednice je bila prestravljena a međunarodni pobornici multilateralne na pravilima zasnovane diplomatije zaprepašteni:

‘No, godinu dana poslije, liberalni međunarodni poretka postao je manje više nedirnut — iako Trumpov antagonistički stil naravno nije dobro prihvaćen.’

Uprkos skoro stalnoj drami u posljednjih 12 mjeseci, Trumpova prva godina mandata je potvrdila većinu onoga što smo znali o tome kako vođe utiču na spoljnu politiku iako to ne znači da je Trump igrao po starim pravilima — jer nije — ali je suštinski isti predsjednik izabran 8. novembra 2016. godine, čovjek sa malo čvrstih uvjerenja i malo suštinskog znanja, piše Elisabeth N. Saunders za ugledni američki vanjskopolitički mjesečnik.

Prvo, iako imalo malo čvrstih uvjerenja — kao što je napisao Thomas Wright na portalu Politico — tri se izdvajaju: on je protiv trgovine, protiv alijansi i za vanjskopolitički pristup čvrste ruke, piše Saunders.

Drugo, škodilo mu je neiskustvo i nedostatak znanja i treće, njegov tim nije bio u stanju da nadoknadi njegov nedostatka iskustva i znanja, piše profesorica sa Univerziteta George Washington:

‘Trumpovo vođstvo je potvrdio mnogo toga što zanmo o tome kako predsjednici vode spoljnu politiku — ali to je zastrašujuće, imajući u vidu šta znamo o njemu. U debati oko toga da li je Trumpova prva godina bila bolja ili lošija nego štp se očekivalo, stvarni strah je da li najgore tek dolazi.’

RSE

tačno.net
Autor 22.1.2018. u 07:33