Međunarodne organizacije upozoravaju da se na istoku Afrike očekuje velika glad

tačno.net
Autor 1.6.2022. u 09:01

Međunarodne organizacije upozoravaju da se na istoku Afrike očekuje velika glad

Foto: CFP

Mnoge međunarodne organizacije upozorile su da će na istoku Afrike biti zabilježena velika glad zbog suša.

U saopćenju koje je uputila Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), a koju je potpisalo 14 različitih međunarodnih organizacija, ukazano je na negativan utjecaj suša na istoku Afrike na prehrambenu sigurnost, prenosi Anadolija.

Među potpisnicama saopćenja nalaze se i Svjetska meteorološka organizacija (WMO), Dječji fond UN-a, Svjetski program za hranu i Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice.

Ekstremna suša

U obraćanju na konferenciji za novinare u uredu UN-a u Ženevi, glasnogovornica WMO-a Clare Nullis istakla je da suša pogađa mnoge afričke zemlje.

“Trenutna ekstremna, veoma rasprostranjena i sezonska suša snažno pogađa dijelove Kenije, Somalije i Etiopije”, upozorila je Nullis.

Dodala je da su u tom regionu od prošle godine uzastopno zabilježene četiri kišne sezone bez kiša, napominjući da je suša ovih razmjera registrirana prvi put u posljednjih 40 godina.

“Prognoze meteoroloških stručnjaka pokazuju da će i kišna sezona, koja će trajati od oktobra do decembra ove godine, vjerovatno biti bez kiša,” kazala je Nullis.

Istakla je da je i 16,7 miliona ljudi u tom regionu trenutno izloženo dubokoj prehrambenoj nesigurnosti zbog velikih suša, dodajući da se predviđa da bi ta brojka nakon septembra mogla porasti i do 20 miliona.

AJB

tačno.net
Autor 1.6.2022. u 09:01