Međunarodni i holandski eksperti stižu na mjesto pada aviona

tačno.net
Autor 21.7.2014. u 09:10

Međunarodni i holandski eksperti stižu na mjesto pada aviona

Međunarodni eksperti iz OSCE-a kao i stručnjaci iz Holandije stići će u ponedjeljak u istočnu Ukrajinu, na mjesto gdje se srušio malezijski putnički avion sa 298 putnika i članova posade.

“OSCE će u ponedjeljak prepodne poslati na mjesto događaja misiju za identifikaciju, zajedno sa holandskim ekspertima”, rekao je holandski premijer Mark Rute u nedjelju uveče novinarima u Hagu.

Prema njegovim riječima, Holanđani će koordinirati identifikaciju žrtava, koji je najviše iz te zemlje.

Ukrajinske vlasti saopštile da su do sada pronađena 233 tijela stradalih u padu malezijskog putničkog aviona.

Proruski separatisti objavili su da su pronašli “crne kutije” aviona i, kako je rekao Aleksandar Borodaj, jedan od lidera separatista u istočnoj Ukrajini, predaće ih samo Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju (ICAO).

Borodaj je, takođe, naveo da će, do dolaska zvaničnika ICAO, tijela nađena na mjestu pada aviona u oblasti Donjecka ostati u vagonima-hladnjačama na željezničkoj stanici u gradu Torezu, 15 kilometara od mjesta pada aviona.

Natalija Huružaja, zaposlena na železničkoj stanici u Torezu, 15 kilometara od mjesta pada aviona, rekla je da je u nedjelju ujutru vidjela radnike koji su utovarivali tijela žrtava u pet, potom zapečaćenih vagona.

Naoružani separatisti primorali su spasioce da predaju 196 tijela koja su do tada bila pronađena.

Radnik Aleksandar Piljušni u nedjelju ujutru je rekao da su proruske snage u subotu odnijele tijela za samo nekoliko sati, te da on i ostali radnici nisu imali izbora osim da im predaju tijela.

Ukrajinska vlada je nešto ranije saopštila da je postigla preliminarni sporazum o uklanjanju tijela sa proruskim separatistima, pod čijom kontrolom se nalazi mjesto nesreće.

​To je izjavio zamenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman koji je rekao da će, prema preliminarnom sporazumu, ukrajinskim hitnim službama i međunarodnim posmatračima biti dozvoljeno da uklone tijela i prebace ih na sigurno mjesto.

Grojsman, međutim, nije rekao o kom mjestu se radi, već je samo kazao da su do sada sa mjesta nesreće uklonjena 192 tijela.

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je u nedjelju da je “jasno” da je iz Rusije došla raketna baterija koja je upotrijebljena za obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine.

“Sasvim je jasno da je taj sistem prebačen iz Rusije i dat proruskim separatistima” u Ukrajini, rekao je Keri za CNN.

Britanski premijer Dejvid Kameron tražio je od Rusije da okonča podršku separatistima u Ukrajini, navodeći da „politika Moskve destabilizuje tu zemlju i stvara uslove koji su, kako se pokazalo, doveli do obaranja malezijskog putničkog aviona sa 298 putnika i članova posade“.

Kameron je u nedjelju objavljenom uvodniku na naslovnoj strani „Sandej Tajmsa“ napisao da ima sve više dokaza da su pobunjenici, uz podršku Rusije, oborili letjelicu, koja je pala u donjeckoj oblasti, nedaleko od ruske granice.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da je u “izuzetno intenzivnom” telefonskom razgovoru s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom zahtijevao od njega da “pokaže svijetu da namjerava da pomogne” u istrazi obaranja aviona

“Putin ima posljednju šansu da dokaže da ozbiljno misli da pomogne spasiocima da izvuku tijela žrtava udesa malezijskog aviona”, rekao je Rute, dodavši da njegov stav dijele i lideri Njemačke, Britanije i Australije.

RSE

tačno.net
Autor 21.7.2014. u 09:10