Medvedev: Isključenje Rusije iz SWIFT-a je objava rata

tačno.net
Autor/ica 6.12.2019. u 08:42

Medvedev: Isključenje Rusije iz SWIFT-a je objava rata

foto: EPA

Ruski premijer je upozorio da bi blokada pristupa bankarskoj mreži za transakcije bila opasan potez Zapada.

Ukidanje pristupa Rusiji međunarodnoj bankarskoj mreži za platne transakcije SWIFT praktično bi značilo objavu rata, upozorio je ruski premijer Dmitrij Medvedev, prenosi agencija Tanjug.

Medvedev je u razgovoru sa novinarima podsjetio kako je Zapad u jednom trenutku ozbiljno razmatrao tu opciju i napomenuo da Moskva to zna, javlja Russia Today.

“To bi u stvari bila objava rata, ali i pored toga o tome se diskutiralo”, rekao je ruski šef Vlade i dodao kako je to jedan od razloga zašto Vlada razmatra načine kako da zaštiti ruski dio interneta.

Globalni međubankarski sistem SWIFT omogućava prekogranična plaćanja između 11.000 finansijskih institucija u više od 200 država širom svijeta.

Prve inicijative za isključenje ruskih banaka iz mreže za transfer novca pokrenute su 2014. godine kao odgovor na navodnu ulogu Moskve u sukobu u Ukrajini.

Veze sa Kinom, Indijom i Iranom

Ovu ideju je prošle godine ponovno “oživio” specijalni izaslanik Washingtona u Ukrajini, Kurt Volker, koji je u intervjuu za Glas Amerike rekao kako je takva “nuklearna opcija” još uvijek na stolu, ali bi “koštala sve uključene”.

Zbog potencijalne prijetnje da bude isključena iz SWIFT-a, Rusija je počela raditi na alternativnom rješenju – na razvoju domaće mreže za razmjenu finansijskih poruka koja se zove SPFS. Sistem funkcionira po istim standardima kao i SWIFT i već se koristi u državi.

U planu je povezivanje SPFS-a sa kineskim prekograničnim međubankarskim platnim sistemom CIPS i budućim indijskim mehanizmom plaćanja.

Ruski platni sistem će se također povezati sa iranskim SEPAM-om, jer iranske banke od prošle godine nemaju pristup SWIFT-u nakon što je SAD ponovo uveo sankcije toj državi, navodi Tanjug.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 6.12.2019. u 08:42