MEE: Khashoggi u saudijskom konzulatu mučen, ubijen i izrezan na dijelove

tačno.net
Autor 7.10.2018. u 18:35

MEE: Khashoggi u saudijskom konzulatu mučen, ubijen i izrezan na dijelove

Foto: EPA

Turska policija je ranije rekla da je grupa petnaest Saudijaca došla u utorak u Istanbul i vratila se istog dana.

Turska policija misli da je saudijski novinar Jamal Khashoggi, koji se od utorka vodi kao nestao, ubijen u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu, izjavio je za AFP izvor blizak turskoj vladi.

“Policija u svojim prvim zaključcima ocjenjuje da je novinara u konzulatu ubila grupa koja je došla u Istanbul s tom namjerom i vratila se istog dana”, rekao je taj izvor.

Visokopozicionirani izvor iz turske policije rekao je za Middle East Eye da policija vjeruje da je Khashoggi u konzultu brutalno mučen, ubijen i izrezan u dijelove.

“Sve je snimljeno kako bi postojao dokaz da je misija izvršena, a kaseta je iznijeta iz države”, dodao je izvor.

Turska policija je nešto ranije rekla da je grupa od petnaest Saudijaca došla u utorak u Istanbul u dva privatna aviona i vratila se istog dana, te da su u konzulatu bili u isto vrijeme kad i Khashoggi, te da novinar nije izašao iz diplomatskog predstavništva.

Kako je rekao izvor MEE-a, njihove diplomatske torbe nisu mogle biti otvorene, mada s druge strane turska obavještajna služba ne vjeruje da su Khashoggijevi ostaci bili u njima.

Monstruozan čin

Policija, kako prenosi turska državna agencija Anadolija, dodaje da Khashoggi “nije izašao iz diplomatskog predstavništva” kamo je ušao kako bi obavio administrativne formalnosti. Kamere koje su u blizini zgrade konzulata nisu pokazale da je saudijski pisac i novinar napustio objekat.

“Ne vjerujem da je ubijen”, reagirala je na Twitteru njegova zaručnica Hatice Cengiz, Turkinja.

Turska policija još nije ušla u zgradu konzulata.

Washington Post, koji je u petak objavio praznu stranu kako bi skrenuo pažnju na nestanak svog kolumniste Khashoggija, objavio da je da bi njegovo ubistvo označilo užasnu eskalaciju saudijskih napora da utiša disidente.

„Ako su informacije da je Jamal ubijen tačne, to je montruozan i neshvatljiv čin“, rekao je direktor u Washington Postu Fred Hiatt, koji je dodao:

“Jamal je bio, ili, nadam se, i dalje jeste, posvećen i hrabar novinar. Piše s osjećajem ljubavi za svoju zemlju i dubokom vjerom u ljudsko dostojanstvo i slobodu. Cijenjen je u svoj zemlji, na Bliskom istoku i širom svijeta. Jako smo ponosni što objavljujemo njegova djela.

Post je, također, citirao jednog zvaničnika Vlade SAD-a, koji je rekao da ne može potvrditi izvještaje o Jamalovom ubistvu.

No, Bruce Reidel, bivši analitičar CIA-e, rekao je da nije iznenađen informacijama.

„Krunisani princ ne toleriše kritike. I zna da Donalda Trumpa neće biti briga“, rekao je on.

Rijad smatra da je Jamal Khashoggi, kritičar saudijske vlasti, otišao iz konzulata u utorak pošto je obavio formalnosti.

Reporteri ušli u konzulat

“Koliko sam shvatio, ušao je i izašao nakon nekoliko minuta ili sat vremena. Nisam siguran”, rekao je u razgovoru za agenciju Bloomberg objavljenom u petak saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, poznat kao “MBS”.

“Spremni smo dopustiti turskoj vladi da dođe i pretraži naše prostorije”, rekao je, dodajući da “nastoji saznati šta mu se dogodilo”. Taj je prostor pod saudijskim suverenitetom, ali “pustit ćemo ih da uđu, pretraže i čine šta žele (…) Nemamo šta skrivati”.

Saudijski konzul u Istanbulu Mohammed al-Otaibi dozvolio je reporterima Reutersa da uđu u konzulat, kako bi se uvjerili da Khashoggi nije u njemu.

„Jamal nije niti u konzulatu, niti u Saudijskoj Arabiji. Mi radimo na njegovom pronalaženju“, rekao je on, dok je saudijska novinska agencija lansirala saopštenje iz konzulata, u kojem se demantira da je Khashoggi ubijen u zgradi.

U saopštenju je navedeno da je delegacija saudijskih istražitelja doputovala u Istanbul kako bi asistirala u akciji pronalaska Khashoggija.

Khashoggi je lani iselio u Sjedinjene Države iz straha od hapšenja, nakon kritike nekih odluka Mohammeda bin Salmana i vojne intervencije Rijada u Jemenu.

Državni tužitelj u Istanbulu rekao je u subotu da vodi istragu ne bi li rasvijetlio slučaj.

Rijad promiče kampanju modernizacije otkad je princ Mohammed bin Salman 2017. imenovan prijestolonasljednikom. No od tada se pojačala represija nad disidentima, hapšenja vjerskih čelnika, istaknutih liberala i aktivistkinja za ženska prava.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 7.10.2018. u 18:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija