Meksiko: Pripadnici narko bande ubili studente

tačno.net
Autor/ica 8.11.2014. u 10:46

Meksiko: Pripadnici narko bande ubili studente

Pripadnici narko bande priznali su da su ubili više od 40 studenata u Meksiku koji su nestali prije šest sedmica, rekao je meksički vrhovni tužilac Hesus Muriljo.

On je na konferenciji za novinare rekao da su tri člana bande priznala da im je policija predala studente, od kojih su neki već bili ugušeni, dok su druge ubili vatrenim oružjem, a zatim zapalili tijela.

Muriljo je upozorio da će biti teško identifikovati ugljenisane ostatke tijela studenata i da će ih vlasti smatrati za nestale dok se DNK testovima ne utvrdi njihov identitet.

Muriljo je pokazao video snimak priznanja osumnjičenih koji su rekli da su studenti kamionima prebačeni na deponiju u mjestu Kokula kod Iguale, prenosi BBC.

On je dodao da su tijela prvo polivena benzinom, a zatim su na njih nabačene gume, drvo i plastika i da je vatra gorila 14 sati. Ostaci tijela su zatim bagerima skupljeni, ubačeni u vreće i bačeni u rijeku.

Ukupno 43 studenata nestalo je nakon sukoba sa policijom 26. septembra u gradu Iguala nakon demonstracija protiv obrazovnih reformi.

Pripadnici bande “Gereros unidos” nedavno su uhapšeni u vezi sa nestankom studenata.

RSE

tačno.net
Autor/ica 8.11.2014. u 10:46