Meksiko: U sukobima policije i narko-bandi 14 mrtvih

tačno.net
Autor 10.10.2013. u 08:53

Meksiko: U sukobima policije i narko-bandi 14 mrtvih

U saopćenju tužilaštva pokrajine Jalisco na zapadu zemlje navedeno je da su u regijama Tepatitlan i Guadalajara izbili sukobi između naoružanih skupina i snaga sigurnosti

U sukobima između policije i narko-bandi u Meksiku ubijeno je 14 osoba od čega tri policajca, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju tužilaštva pokrajine Jalisco na zapadu zemlje navedeno je da je u regijama Tepatitlan i Guadalajara izbili sukobi između naoružanih skupina i snaga sigurnosti.

U sukobima je 14 osoba izgubilo život od čega tri pripadnika policije, dok je osma povrijeđenih od čega su četiri osobe zadržane u bolnici.

Inače, vladin uspjeh u ubijanju ili hapšenju vođa kartela oslabio je neke od velikih bandi. Barem jedan od dva kartela je prisutan u gotovo svih 32 meksičke savezne države.

Tokom proteklih sedam godina traje obračun sa organiziranim kriminalom. Za to vrijeme dva najjača narkokartela u zemlji bore se nad strateškim prometnim pravcima i teritorijama, uključujući sjevernu granicu sa Amerikom i granicu države Veracruz na Zaljevskoj obali.

U nasilju narkokartela do sada je poginulo više od 47.500 osoba, otkako je vlada Meksika pokrenula ofanzivu u decembru 2006. godine.

tačno.net
Autor 10.10.2013. u 08:53