Meksiko: Uhapšen osumnjičeni za ubistva 43 studenta

tačno.net
Autor 18.9.2015. u 09:10

Meksiko: Uhapšen osumnjičeni za ubistva 43 studenta

Meksička policija je uhapsila muškarca za kojeg sumnja da je kao vođa narkokartela odgovoran za smrt 43 studenta prošle godine.

Gildardo Lopez Astudillo, drugim imenom El Gil, uhapšen je u srijedu u gradu Taxco, u državi Giererru, na jugu, otprilike 35 km sjeverno od grada gdje su nestali studenti.

Policija je tragala za Lopezom pod sumnjom da je odgovoran za nestanak 43 studenta u noći na 27. septembar 2014, rekao je čelnik nacionalne sigurnosti Renato Sales.

Kako navode vlasti, policija u Iguali je uhapsila studente koji su oteli autobus kako bi mogli nastaviti svoju političku djelatnost, a zatim ih predala kartelu Guerreros Unidos koji ih je ubio i zapalio na smetljištu.

No službenu verziju događaja doveo je u pitanje nezavisni izvještaj koje ocjenjuje da “nema dokaza” da su 43 studenta učiteljske škole zapaljena na deponiju otpada.

Hapšenje vođe narkokartela umiješanog u taj zločin događa se dan pošto je glavna državna tužiteljica Arely Gomez izvijestila o mogućoj identifikaciji tijela drugog nestalog studenta.

RSE

tačno.net
Autor 18.9.2015. u 09:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija