Meksiko: Uragan odnio najmanje 34 života

tačno.net
Autor 17.9.2013. u 09:13

Meksiko: Uragan odnio najmanje 34 života

Meksiko su posljednjih dana zahvatile dvije snažne oluje koje su pogodile istočnu i zapadnu obalu

VERACRUZ (AA) – Najmanje 34 osobe su izgubile život, a više desetina je povrijeđeno u klizištu izazvanom jakim kišama i poplavama u istočnom Meksiku, saopćile su meksičke vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Klizište je pokrenuto u mjestu Altotonga, u istočnoj meksičkoj državi Veracruz, navela je državna agencija za civilnu zaštitu.

Meksiko su posljednjih dana zahvatile dvije snažne oluje, jedna je udarila njegovu istočnu, a druga zapadnu obalu.

Prema preliminarnom izvještaju Nacionalnog koordinatora za civilnu zaštitu, u nevremenu su život izgubile najmanje 34 osobe.

Guverner države Veracruz Javier Duarte izjavio je da je u državi Veracruz evakuisano oko 23.000 osoba iz njihovih domova, a oko 9.000 je prebačeno u skloništa.

Isto tako, na hiljade osoba je na obali kod Meksičkog zaliva pobjeglo u skloništa pred najavljeni dolazak uragana Ingrid, koji se pretvorio u tropsku oluju. Uragan prate obilne kiše dok se kreće jugozapadno kroz državu Tamaulipas brzinom od 13 kilometara na sat.

Zvaničnici navode da su poplave nanijele znatnu štetu zgradama i infrastrukturi, a u nekim naseljima blokirane su saobraćajnice.

Inače, sezona uragana traje na Atlantiku od 1. juna do 30. novembra, a uragan Ingrid je drugi uragan ove sezone.

tačno.net
Autor 17.9.2013. u 09:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija