Merkel: EU u kritičnoj situaciji

tačno.net
Autor 19.9.2016. u 09:58

Merkel: EU u kritičnoj situaciji

Njemačka kancelaraka Angela Merkel upozorila je odmah po dolasku na neformalni summit evropskih lidera u Bratislavi da se EU nalazi u “kritičnoj situaciji”, a predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk da je bloku “potreban iskren pogled na probleme” sa kojima se suočavaju.

Piše: Biljana Jovićević Radio Slobodna Evropa

U fokusu će, svakako, osim post-Brexit odnosa, biti i prijedlog Francuske i Njemačke za “jačanje jedinstvene evropske odbrane”.

Summit u Bratislavi treba da ponudi novu viziju budućnosti EU koje je u dubokoj krizi a koja je vrhunac dostigla 23. juna izlaskom Britanije iz bloka.

No to neće biti jednostavno.

Po dolasku u glavni grad Slovačke, glavna politička snaga EU, njemačka kancelaraka Angela Merkel priznala je da je situacija kritična.

Stvar nije u tome da očekujemo rješenje za evropske probleme od jednog summita. Mi jesmo u kritičnoj situaciji, ali moramo dokazati kroz djela da možemo biti bolji o oblastima sigurnosti, unutrašnje i spoljašnje bezbjednosti, borbi protiv terorizma i saradnji u oblasti odbrane. Takođe, moramo biti bolji u pitanjima obezbjeđivanja ekonomskog rasta, zapošljavanja i naročito u vezi digitale agende i digitalnog domaćeg tržišta”, precizirala je Merkel.

I to nije sve. Kancelarka Merkel je spisku izazova dodala još jedan već dugotrajući.

“Naravno, moramo da radimo na izuzetno važnom pitanju zaštite naših spoljnih granica, da bi se borili sa uzoricima migracija. To je posao koji nam predstoji u narednih nekoliko mjeseci dok idemo ka obilježavanju 60. godišnjice Rimskog ugovora, (25. marta 2017.) kao međunarodnog sporazuma koji je vodio osnivanju Evropske ekonomske zajednice, a koji je doveo do EU kakvu danas imamo. I mi zaista želimo da postignemo stvarni napredak”, kaže Merkel.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, pak, pozvao je evropske lidere da “trijezno i brutalno iskreno” sagledaju sve probleme bloka nakon šokantnog izlaska Velike Britanije iz EU.

Bratislava je prvo okupljanje lidera EU bez predstavnika Britanije nakon Brexita.

Kako je rekao Tusk istina je da je Evropa odnedavno uzdrmana “svim mogućim krizama” i da se više ne mogu ponašati kao da je “sve u redu”.

“Moj je osjećaj da je najbolji moto za sastanak u Bratislavi da ne smijemo dozvoliti da ove krize budu ni za šta. Umjesto toga, EU mora napraviti realnu dijagnozu uzroka Brexita”, poručio je Tusk.

Domaćin, slovački premijer Robert Fico, kaže da “svi lideri žele da pokažu jedinstvo”, ali upozava da to neće biti lako postići.

EU lideri ostaju i dalje duboko podijeljeni oko migrantske krize, najveće od okončanja Drugog svjetskog rata. Članice EU, pripadnice nekadašnjeg istočnog bloka, oštro se protive prihvatu i razmještanju izbjeglica i migranata.

EU se još oporavlja od nedavnih smrtonosnih terorističkih napada, ali i strahuje od novih.

Evropski lideri će naročito razmotri pitanje saradnje u oblasti obrane, a Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande će pokušati dobiti podršku za njihov plan koji je u srijedu pred Evropskim parlamentom predstavio predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker o zajedničkom vojnom generalštabu EU koji bi bio komplementaran sa NATO.

Hollande je takođe dolazeći u Bratislavu poručio da Francuska može prevoditi evropsku odbrambenu saradnju, ali da to ne može činiti sama i da ne žele da budu sami u tome.

tačno.net
Autor 19.9.2016. u 09:58