Merkel: Grčka nikad nije trebala u eurozonu

tačno.net
Autor 28.8.2013. u 17:17

Ni mjesec dana do parlamentarnih izbora u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel optužila je svoje protivnike socijaldemokrate za temeljnu pogrešku koju su učinili prijemom Grčke u eurozonu, prenijela je u srijedu njemačka televizija.

Kancelarka, koju Nijemci poštuju zbog načina na koji upravlja krizom eura te ona po anketama dobiva najviše glasova prije izbora u rujnu, tu je kritiku izrekla na izbornom skupu u Rensburgu pred više stotina osoba.

Kriza je bila neizbježna zbog konstitutivnih pogrešaka s eurom, “primjerice Grčka nikad nije trebala biti primljena u eurozonu”, rekla je kancelarka na skupu u utorak koji je u srijedu prenijela njemačka televizija.

Ta je odluka “bila pogrešna iz temelja”, kazala je kancelarka optuživši svoga prethodnika, socijaldemokrata Gerharda Schroedera koji je 2001. bio kancelar i glasao za grčki ulazak u eurozonu.

Kancelarki to nije prvi takav napad na SPD jer je u subotu rekla “neće nam valjda oni koji su primili Grčku u eurozonu danas govoriti da imamo probleme s Grčkom”.

Kriza eurozone i troškovi koje trebaju plaćati njemački porezni obveznici nametnuli su se u kampanji za parlamentarne izbore 22. rujna koja je u prošlosti nerijetko bila dosadna i bez pravih rasprava.

Merkel prema anketama popularnosti vodi za 30 posto ispred svog protukandidata Peera Steinburecka iz SDP-a.

Pitanje pomoći Grčkoj u kampanju je prvi unio kancelarkin ministar financija Wolfgang Schaeuble kazavši prošli tjedan da će Ateni trebati treća tranša pomoći. No zatim je SPD optužio vladu za varanje birača jer je sjednicu na kojoj će se odlučivati o trećoj tranši pomoći Grčkoj zakazala poslije izbora.

Hina

Tagovi:
tačno.net
Autor 28.8.2013. u 17:17