Merkel i Hollande u iznenadnoj posjeti Putinu

tačno.net
Autor 6.2.2015. u 10:05

Merkel i Hollande u iznenadnoj posjeti Putinu

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande danas će, u okviru inicijative njemačke vlade za razrješenje sukoba u Ukrajini, doputovati u Moskvu gdje će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Taj iznenadni posjet dvoje državnika Rusiji najavljen je tri dana uoči sastanka šefova diplomacija zemalja članica Europske unije, na kojem će se odlučivati o novim sankcijama Rusiji.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert  potrvdio je kako će u središtu pozornosti tokom razgovora sa Putinom biti aktualna situacija u Ukrajini.

Merkel i Hollande su dan ranije neočekivano posjetili Kijev, gdje su razgovarali s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i izložili svoj mirovni plan za Ukrajinu, a potom su odlučili poći Putinu za kojeg Washington smatra da ima moć zaustaviti desetomjesečni krvavi sukob.

Istodobno s francusko-njemačkom inicijativom koja je žurno donesena zbog pogoršanja stanja na terenu i za koju su se francuski predsjednik i njemačka kancelarka odlučili svesrdno založiti i zaputiti se u Moskvu, Sjedinjene Države i dalje razmišljaju o mogućoj isporuci oružja ukrajinskoj vojsci koja niže poraze na separatističkim područjima oko Donjecka i Luganska.

Nije poznato o čemu se razgovaralo u Kijevu, jer je zajednička izjava predviđena tijekom večeri otkazana.

Sadržaj razgovora nepoznat

Inicijativu je tijekom jutra iz Pariza obznanio francuski predsjednik, ali ništa nije rekao o sadržaju njemačko-francuskog prijedloga.

“Iznijet ćemo novi prijedlog za rješavanje sukoba koji će se temeljiti na teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine. Ići ćemo razgovarati o tome s predsjednikom (Petrom) Porošenkom a u petak ćemo u Moskvi razgovarati s ruskim predsjednikom. Diplomatsko rješenje ne može se unedogled odgađati”, upozorio je Hollande podsjećajući da se Francuska o tom pitanju razilazi sa Sjedinjenim Državama.

“Francuska ne ulazi u raspravu o dopremi oružja Ukrajini”, rekao je Hollande.

Prije Hollandea i Merkel, Kijev je posjetio američki državni tajnik John Kerry koji je potvrdio kako Washington još nije odlučio o mogućem slanju oružja ukrajinskoj vojsci. Po njemu SAD daju prednost “diplomatskom rješenju” sukoba u kojemu je poginulo više od 5.300 ljudi.

Mirovni plan koji su u Kijevu iznijeli Merkel i Hollande, a koji će u petak u Moskvi podastrijeti Vladimiru Putinu, pruža nadu u primirje na proruskom separatističkom istoku Ukrajine, objavio je kasnije ured ukrajinskog predsjednika.

Po tom priopćenju, sve strane moraju poštovati mirovni dogovor potpisan u rujnu u Minsku.

Agencije

Tagovi:
tačno.net
Autor 6.2.2015. u 10:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija