Merkel: Krajnje vrijeme za reformu Vijeća sigurnosti

tačno.net
Autor 27.9.2015. u 10:10

Merkel: Krajnje vrijeme za reformu Vijeća sigurnosti

Krajnje je vrijeme da se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) reformiše, kako bi bio odraz stvarnog rasporeda snaga u svijetu, u 21. stoljeću, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Nama je poteban novi način rada, kako bi riješavali probleme – kazala je Merkel u subotu tokom uvodnog obraćanja na sastanku s kolegama iz Brazila, Indije i Japana, navodi se u izvještaju koji je novinarima dostavila njemačka delegacija.

Moramo nastaviti vrlo mudro pronaći saveznike kako bi postigli cilj – kazala je ona na samitu svjetskih lidera o globalnom razvoju, na< Generalnoj skupštini UN-a, javile su agencije.

Vijeće sigurnosti je najmoćnije tijelo UN-a, koje ima 15 članova, od kojih pet stalnih.

VS UN-a ima mogućnost da izdaje pravno obavezujuće rezolucije, izriče sankcije i odobrava vojne akcije za izvršenje svojih odluka.

Privremene članove bira Generalna skupština na dvogodišnji mandat.

Stalni članovi sa pravom veta su Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD, ključni saveznici iz Drugog svjetskog rata.

Njemačka, Japan, Indija i Brazil su istakli da je svijet sada drugačiji od onoga kakav je bio 1945. godine, što treba da se odrazi i na Vijeće sigurnosti.

Njemačka i Japan, koje su globalne finansijske sile i daju velike doprinose UN-u, tvrde da zaslužuju stalno članstvo u VS.

Merkel je rekla da treba stvoriti modernu radnu strukturu Vijeća sigurnosti, koja odgvora 21. stoljeću.

Cilj je da se VS proširi i da se uključe dodatni stalni i privremeni članovi. Mnoge članice UN-a decenijama neuspješno traže prihvatljivu formulu za proširenje VS, jer pet stalnih članica mogu da blokiraju takve procese.

Britanija i Francuska kažu da su podržali reformu, SAD su je oprezno podržale, a diplomate UN-a navode da su Kina i u manjoj mjeri Rusija, glavni protivnici te ideje, navode agencije.

klix.ba

tačno.net
Autor 27.9.2015. u 10:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija