Merkel: Njemačka neće učestvovati u vojnom napadu na Siriju bez dozvole UN-a

tačno.net
Autor 31.8.2013. u 12:49

Merkel: Njemačka neće učestvovati u vojnom napadu na Siriju bez dozvole UN-a

Merkel je u intervjuu njemačkom dnevniku “Augsburger Allgemeine” istakla da je žalosno što su Rusija i Kina odbacivale pronalaženje zajedničkog stava u vezi sa Sirijom

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Rusiju i Kinu zbog stava u vezi sa sirijskom krizom istakavši da su te zemlje svojim potezima oslabile Ujedinjene narode (UN), javlja dopisnik agencije Anadolija.

Merkel je u intervjuu njemačkom dnevniku “Augsburger Allgemeine” istakla da je žalosno što su Rusija i Kina odbacivale pronalaženje zajedničkog stava u vezi sa Sirijom.

Ona smatra da je takvo ponašanje Rusije i Kine značajno oslabilo ulogu UN-a.

Inače, Rusija i Kina su vetom blokirale tri rezolucije koje bi povećale pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada od početka rata, marta 2011.godine.

Isto tako, Rusija i Kina su i protiv zahtjeva zapadnih članica Vijeća sigurnosti UN-a za vojnu intervenciju protiv sirijskog režima.

Merkel je podsjetila da je upotrebom hemijskog naoružanja u Siriji “prekršen tabu” dodavši da takvo ponašanje ne smije ostati bez sankcija.

Međutim, isključila je učešće Njemačke u bilo kojoj vojnoj akciji koja ne bi imala podršku međunarodne zajednice i UN-a.

“Njemačka neće učestvovati u bilo kakvoj vojnoj intervenciji bez mandata UN-a, NATO-a ili EU-e”, rekla je Merkel.

S druge strane, prema pisanju njemačkih medija, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je Rusiju da razmotri svoj stav u vezi sa Sirijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi bilo “zaista žalosno” ako bi Sjedinjene Američke Države (SAD) pokrenule vojnu akciju protiv Sirije.

Istakao je da su optužbe da je sirijski režim upotrijebio hemijsko oružje protiv vlastitog naroda potpuno besmislene.

“Američki predsjednik Barack Obama, koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir, morao bi razmišljati o mogućim žrtvama udara na Siriju”, smatra Putin.

Naglasio je da bi SAD trebale Vijeću sigurnosti UN-a predočiti dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Putin je dodao da bi predstojeći samit G-20 u Saint Petersburgu mogao biti platforma za raspravu o sirijskoj krizi.

“Oni koji gledaju u stranu i pored korištenja hemijskog oružja podstiču njegovo korištenje. Zato, pozivamo Rusiju da uputi signal saglasnosti s međunarodnom zajednicom”, rekao je Westerwelle.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je izjavio da je međunarodna intervencija u Siriji neophodna.

Thaçi je u pisanom saopštenju naveo da bi humanitarna intervencija bila jedino pravedno rešenje.

“Rat u Siriji u kome je u samo nekoliko poslednjih dana hiljade ljudi izgubilo živote, među kojima na stotine dece, najbolje ukazuje na potrebu međunarodne intervencije u toj zemlji. Iako su Kosovo i Sirija dva različita slučaja, humanitarna intervencija pokazuje se kao jedino, pravedno, humano rešenje kojim se podržava demokratija u svetu”, naveo je kosovski premijer.

“Intervencija, kojom bi se zaustavili napadi Bashar al-Asadovog režima protiv vlastitog naroda je neophodna, kako bi se pružila podrška sirijskom narodu u njihovim naporima za slobodom, demokratskim uređenjem, vladavinom prava i ljudskim pravima”, zaključuje Hashim Thaçi.

Anadolija

tačno.net
Autor 31.8.2013. u 12:49