Merkel odbacila optužbe turskog predsednika za ‘nacističko ponašanje’

tačno.net
Autor 7.3.2017. u 09:31

Merkel odbacila optužbe turskog predsednika za ‘nacističko ponašanje’

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je optužbe turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana za “nacističko ponašanje” pošto su lokalne vlasti u Nemačkoj sprečile turskog ministra da se obrati na turskom predizbornom skupu, prenosi Beta.

“Ne mogu se ozbiljno komentarisati takve neprimerene izjave”, rekla je Merkel kada je u Berlinu upitana šta o tome misli, prenela je agencija DPA.

Poslednjih dana rastu diplomatske tenzije zbog turskih planova da se njeni ministri obrate na skupovima podrške u Nemačkoj i Holandiji u cilju podrške turskom referendumu o ustavnoj reformi koja bi šefu države dala veća ovlašćenja.

Prošle nedelje više nemačkih opština je otkazalo skupove podrške turskoj vladi na kojima je trebalo da učestvuju turski ministri. Kao razlog za otkazivanje navedne su logističke teškoće i to da nisu bili obavešteni o dolasku tih zvaničnika.

Portparol nemačke kancelarke Štefan Zajbert rekao je u ponedeljak da nemačka vlada “odlučno odbija” izjednačavanje savremene i nacističke Nemačke i da takve paralele umanjuju zločine nacista. Zajbert je dodao da između Nemačke i Turske postoje snažne društvene, ekonomske i vojne veze, ali i da trenutno postoje “velike razlike u stavovima”.

Zajbert je odbacio i pomisao da su savezne vlasti imale bilo kakve veze sa otkazivanjem turskih mitinga, i rekao je da lokalne vlasti odlučuju o tome da li mogu da pruže potrebnu bezbednost.

RSE

tačno.net
Autor 7.3.2017. u 09:31