Merkel održala lekciju Putinu

tačno.net
Autor 8.4.2013. u 08:40

Merkel održala lekciju Putinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u nedjelju u Njemačku gdje je u Hanoveru posjetio gospodarski sajam zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja mu je poručila da je Rusiji potrebno “aktivno civilno društvo”.

Putinov posjet Njemačkoj i Nizozemskoj, najvećim europskim trgovačkim partnerima Rusije, trebao se fokusirati na trgovinska pitanja, no uslijedio je samo nekoliko tjedana nakon niza državnih inspekcija stranih nevladinih organizacija u Rusiji, koje Putin smatra špijunskima.

Njemačka kancelarka Merkel je u govoru održanom na otvaranju Hanoverskog gospodarskog sajma na kojemu je ove godine zemlja partner Rusija, rekla kako je Rusija puno novaca potrošila na velike investicije u infrastrukturu, no da Nijemci mogu pomoći kada je riječ o inovativnosti i promjenama.

“Moramo intenzivirati naše rasprave i razviti zamisli te nevladinim organizacijama, koje su nam poznate kao pokretač tih inovacija, omogućiti dobre šanse za rad u Rusiji”, rekla je Merkel. “Vjerujemo da se sve može vrlo uspješno realizirati ukoliko postoji aktivno civilno društvo”, kazala je Merkel.

Njemačka i Nizozemska trebaju Rusiju zbog energetskih resursa te kao tržište za izvoz raznih proizvoda – od volkswagena do tulipana.

Njemačka oporba je od Merkel tražila da prenese svoju zabrinutost Putinu, ne samo kada je riječ o inspekcijama nevladinih udruga, već i o razmiricama oko sirijskoga građanskog rata i ruskih kritika iznesenih na račun njemačkog financijskog spašavanja Cipra.

Razgovor s Putinom uključit će i neka kontroverzna pitanja, rekla je Merkel novinarima na marginama događaja na gospodarskom sajmu.

Putin je u govoru održanom na sajmu u Hanoveru rekao kako se Rusija fokusirala na gospodarsko jačanje te je istaknuo da se unatoč globalnoj financijskoj krizi “Rusija nastavlja pozitivno razvijati”.

U intervjuu za njemački ARD, Putin je odbacio kritike u pogledu inspekcija nevladinih organizacija te kazao kako neće dopustiti da takva pitanja zasjene njegov posjet gospodarskom sajmu, ponovno istaknuvši da se Zapad ne treba brinuti zbog ruske unutarnje politike.

Putin, bivši časnik KGB-a svojedobno stacioniran u Istočnoj Njemačkoj u kojoj je odrasla Merkel, optužio je zapadne države da koriste nevladine organizacije kako bi špijunirale Rusiju i utjecale na politiku te države.

Poslovni.hr/Hina

foto: Epa

Tagovi:
tačno.net
Autor 8.4.2013. u 08:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija