Merkel: Poduzet ćemo sve da njemački izbori ne blokiraju EU

tačno.net
Autor 17.9.2021. u 09:00

Merkel: Poduzet ćemo sve da njemački izbori ne blokiraju EU

foto: AP

Njemačka kancelarka je rekla da će Berlin poduzeti sve što je u njegovoj moći da izbjegne moguće duge pregovore o formiranju buduće vlade nakon izbora 26. septembra.

Berlin će poduzeti sve što je u njegovoj moći da izbjegne moguće duge pregovore o formiranju buduće njemačke vlade nakon izbora 26. septembra kako ne bi blokirao Evropsku uniju, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći da izbjegnemo” da to razdoblje predugo traje, kazala je ona u Parizu, u društvu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, čija će zemlja preuzeti predsjedavanje EU-om 1. januara iduće godine.

“Program u pogledu klimatskih promjena je jako zahtjevan i moramo vidjeti kako možemo najbrže napredovati, istovremeno štiteći našu industrijsku bazu u Evropi”, objasnila je njemačka kancelarka, koja će napustiti svoju dužnost nakon gotovo 16 godina na vlasti.

Macron: Nastavit ćemo zajednički rad

Tokom prethodnih njemačkih izbora 2017. godine pregovori su trajali gotovo šest mjeseci, što je prisililo upravo izabranog Macrona da bude strpljiv nekoliko mjeseci prije pokretanja svoje evropske agende.

“Do formiranja sljedeće vlade kancelarka i ja ćemo nastaviti raditi ‘ruku pod ruku’ na velikim predmetima za koje pokušavamo naći francusko-njemačka rješenja”, rekao je Macron.

“Manje od četiri mjeseca prije francuskog predsjedavanja EU-om, Francuska i Njemačka i dalje rade zajedno na napredovanju naše zajedničke agende. Nastavit ćemo razgovore o velikim prioritetima i njihovom rješenjima tokom šest mjeseci francuskog predsjedavanja”, kazao je on.

Nabrojao je, među ostalim, pregovore o klimatskom zakonodavstvu, prilagođavanje digitalne regulative i borbu protiv nedozvoljenih sadržaja i jačanje cyber sigurnosti.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 17.9.2021. u 09:00