Merkel ponovila odlučnost da Europu čvrsto i beskompromisno “stegne remenom”

Stefa
Autor 16.10.2014. u 11:48

Merkel ponovila odlučnost da Europu čvrsto i beskompromisno “stegne remenom”

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak se obratila zastupnicima u parlamentu i ponovila da Europa mora nastaviti s naporima da smanji javni deficit i pospješi konkurentnost jer dužnička kriza u eurozoni još uvijek nije savladana, niti su uklonjeni njeni uzroci.

U govoru održanom uslijed rastuće zabrinutosti financijskih tržišta zbog usporavanja globalne ekonomije, Merkel je kazala da europske vođe moraju imati na umu, dok raspravljaju o načinima za poticanje rasta, da su se bolne fiskalne reforme počele isplaćivati.

“Rani uspjesi dokazuju da smo od početka izabrali pravi put,” rekla je kancelarka pa navedeno potkrijepila podacima o poboljšanoj produktivnosti i financijama u pojedinim članicama EU te “uspješnom” izlasku Irske, Portugala i Španjolske iz izvanrednih (bailout) programa.

Daleko od cilja

“Ali, ja ću to reći ponovno i ponovno, mi smo još uvijek daleko od našeg cilja,” ponovila je Merkel.

“Kriza nije trajno i održivo nadjačana zato što njeni uzroci, povezani sa sustavom Europske ekonomske i monetarne unije i upareni sa situacijom u pojedinim zemljama članicama, nisu eliminirani.”

“Mi moramo odlučno nastaviti s našim naporima prema održivom razvoju, solidnim javnim financijama i stvaranjem radnih mjesta,” rekla je Merkel suočena s pritiskom Francuske i Italije koje traže veću fleksibilnost unutar usvojenih pravila o deficitu kako bi se mogle fokusirati na borbu s nezaposlenošću, piše Reuters.

Bez kompromisa

Iako Merkel, zajedno s ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom trpi kontinuiranu kritiku MMF-a i Washingtona zbog stava koji je danas ponovljen u Bundestagu, Njemačka ne pokazuje nikakvu namjeru da odustane od zacrtane putanje.

“Sve, ponovit ću ovdje još jednom, sve zemlje članice moraju u potpunosti poštivati osnažena pravila iz Pakta o rastu i stabilnosti,” rekla je i dodala da od dolazeće Europske komisije očekuje da dosljedno provodi smjernice koje brane kredibilitet Europske unije.

index.hr

Stefa
Autor 16.10.2014. u 11:48