Merkel: Pregovori o koalicijskoj vladi 18. oktobra

tačno.net
Autor 10.10.2017. u 09:30

Merkel: Pregovori o koalicijskoj vladi 18. oktobra

foto: EPA

Novi saziv Bundestaga trebao bi održati konstitutivnu sjednicu najkasnije 24. oktobra.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će započeti razgovore o formiranju koalicijske vlade s dvije manje partije 18. oktobra nakon što je njena Kršćansko-demokratska unija (CDU) postigla dogovor o osjetljivom pitanju migracija sa svojim konzervativnim saveznicima, Kršćansko-socijalnom unijom Bavarske (CSU).

Konzervativni blok CDU/CSU prvo će imati odvojene razgovore s Partijom slobodnih demokrata (FDP) i Zelenima 18. oktobra, a potom će sve stranke imati zajednički sastanak dva dana kasnije, dodala je ona nakon sastanka predsjedništva stranke, a prenio AFP.

Na kraju pregovora sve stranke koje učestvuju u pregovorima na vanrednim stranačkim kongresima trebale bi potvrditi koalicijski sporazum.

Tražioci azila

Novi saziv Bundestaga trebao bi održati konstitutivnu sjednicu najkasnije 24. oktobra, mjesec nakon parlamentarnih izbora, navodi Hina.

CDU i CSU, prema nacrtu dogovora postignutog u nedjelju, sporazumjeli su se da broj dolazaka tražilaca azila bude ograničen na 200.000 godišnje.

Dogovorom je uklonjena prepreka za koalicijske pregovore s drugim strankama.

Njemački Zeleni odbacili su dogovor, ali i dodali da razgovori o formiranju koalicijske vlade trebaju biti nastavljeni bez obzira na to.

FDP, druga stranka koja bi sa Zelenima trebala upotpuniti vladajuću koaliciju s demokršćanima, pozdravila je dogovor CDU-a i CSU-a.

tačno.net
Autor 10.10.2017. u 09:30