Merkel: Treba nam realističan plan za Evropu

tačno.net
Autor 16.9.2016. u 09:41

Merkel: Treba nam realističan plan za Evropu

Samit u Bratislavi održava se kako bi se Evropskoj uniji pružila nova svrha postojanja poslije Brexita.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je lidere Evropske unije, koji se u petak sastaju u Bratislavi, bez Velike Britanije, da iznesu realističan plan za Evropu, koji odražava “zabrinutost, nade i želje” tog bloka.

Ona je to poručila uoči sastanka s francuskim predsjednikom Francois Hollandeom u Parizu, istakavši da bi sigurnost i prosperitet trebali zauzeti centralno mjesto na samitu EU-a u slovačkoj prijestolnici.

Njemačka kancelarka je naglasila da trenutni val nasilja i masovni priliv migranata iziskuju zajednički evropski pristup.

Kontinent nade

“Moramo zaštititi naše vanjske granice i moramo pružiti zajednički odgovor”, poručila je Merkel, dodavši da Evropa mora odgovoriti na zabrinutost građana kako bi ostala “kontinent nade”.

Hollande je izjavio da je cilj samita da se usaglasi “mapa puta” za budućnost Evrope poslije Brexita, uključujući unapređenje vojne sposobnosti, veće investiranje u obnovljivu energiju i novi podsticaj obuci i zapošljavanju mladih na kontinentu.

Samit u Bratislavi održava se kako bi se EU pružila nova svrha postojanja poslije egzistencijalne krize izazvane šokantnom referendumskom odlukom Britanaca da istupe iz 28-članog bloka, prenosi AFP.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 16.9.2016. u 09:41

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija