Merkel: Ukrajinsku krizu nemoguće riješiti vojnim putem

tačno.net
Autor 13.5.2014. u 13:08

Merkel: Ukrajinsku krizu nemoguće riješiti vojnim putem

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je za političko rješavanje krize u Ukrajini neophodno da se narodu te zemlje omogući pravo da slobodno bira politički put zemlje

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je rješenje ukrajinske krize nemoguće vojnom intervencijom i pozvala sve strane da smanje napetost i započnu proces pregovora.

Merkelova je u intervjuu za list “Westfalenpost” kazala da je trenutno na Krimu i drugim istočnim dijelovima Ukrajine na snazi “pravo jačeg“, ali da je neophodno biti strpljiv i da će pravda pobijediti.

Istakavši da i Njemačka ulaže velike napore u rješavanju ukrajinskog pitanja, Merkel je kazala da su ti napori usmjereni ka okruglim stolovima na kojima će se pregovarati sa Rusijom i OSCE-om.

Naglasivši podršku organizaciji okruglog stola s ciljem započinjanja procesa dijaloga o Ukrajini, kojim će između ostalih predsjedavati i penzionisani njemački diplomata Wolfgang Ischinger, Merkel je kazala da u procesu trebaju učestvovati predstavnici svih ukrajinskih regija i zajednica koji odbijaju nasilje. Dodala je da OSCE igra važnu ulogu u tom procesu.

„Za političko rješavanje krize u Ukrajini je neophodno da se narodu te zemlje omogući pravo da slobodno bira politički put zemlje. Zbog toga su od velike važnosti predsjednički izbori planirani za 25. maj“, kazala je Merkel.

Merkelova je upozorila da se svi kanali komunikacija moraju držati otvorenim i dodala da je od početka krize u stalnom kontaktu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Osvrnuvši se i na mogućnost uvođenja novih sankcija Evropske unije prema Rusiji, Merkel je naglasila da taj korak zavisi od narednih poteza i koraka zvaniične Moskve.

„Spremni smo na uvođenje novih sankcija ukoliko Rusija ne pokaže stav ka smirivanju situacije u regiji. Mi kao Evropljani moramo razmatrati opciju smanjenja ovisnosti o ruskom energetskom sektoru srednjoročno i dugoročno gledano. Prijedlog poljskog premijera u smjeru osnivanja energetske unije u Evropi smatram veoma konstruktivnim“, zaključila je Merkel.

AA

tačno.net
Autor 13.5.2014. u 13:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija