Merkel upozorava na pogoršanje humanitarne situacije u svijetu

tačno.net
Autor 16.8.2020. u 09:56

Merkel upozorava na pogoršanje humanitarne situacije u svijetu

foto: EPA-EFE

Pandemija korona virusa i globalno zagrijavanje će izazvati dalje vanredne situacije, smatra njemačka kancelarka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u videoporuci u subotu na pogoršanje humanitarne situacije širom svijeta navodeći kako će pandemija korona virusa i globalno zagrijavanje vjerojatno izazvati daljnje vanredne situacije, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

„Moramo pretpostaviti da će pandemija i klimatske promjene izmijeniti okolnosti za mnoge ljude širom svijeta“, rekla je Merkel u svome sedmičnom podcastu, te dodala kako je važno, kao zemlja, brzo mobilizirati humanitarnu pomoć.

Merkel je navela kao primjer operacije Bundeswehra i rad savezne agencije za tehničku pomoć (THW) u Liban nakon eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo najmanje 178, a povrijeđeno više od 6.000 osoba.

Eksplozija je pokazala kako se „kriza može strahovito brzo razviti“, rekla je njemačka čelnica.

Zaštita onih koji pružaju pomoć

Osvrćući se na Svjetski dan humanitarne pomoći 19. augusta, Merkel je naglasila važnost zaštite radnika koji pružaju pomoć.

„Nažalost više puta smo vidjeli kako su oni meta napada i kako ih se sprečava da obavljaju svoj važan posao. Trebalo bi im pružiti zaštitu koja im pripada po međunarodnom pravu“, kazala je.

Ljudi u zemljama u kojima je država slaba ili se vodi oružani sukob, često su bez zaštite kad ih pogodi kriza, rekla je Merkel.

„To je razlog zbog kojeg su često potrebna politička rješenja – humanitarna pomoć može samo kratkoročno pomoći“, dodala je ona.

tačno.net
Autor 16.8.2020. u 09:56