Mianmar glasa na povijesnim izborima, očekuje se pobjeda oporbenjakinje Aung San Suu Kyi

tačno.net
Autor 8.11.2015. u 11:38

Mianmar glasa na povijesnim izborima, očekuje se pobjeda oporbenjakinje Aung San Suu Kyi

Među više od 90 stranaka čiji se kandidati natječu za 325 mjesta u donjem i 168 u gornjem domu parlamenta, odlučujuću bitku vode provojna Stranka unije, solidarnosti i razvoja (USDP) i Nacionalna liga za demokraciju (NLD) 70-godišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir Suu Kyi. Povrh izabranih, još ćetvrtinu zastupnika u oba doma imenuje vojska, što mianmarski sustav čini jedinstvenim u svijetu

Birači širom Mianmara formirali su u nedjelju duge redove na izborima, prvim uistinu slobodnima nakon četvrtstoljetne vladavine vojne hunte na kojima se očekuje pobjeda oporbene čelnice Aung San Suu Kyi, što bi zemlji moglo donijeti više demokracije, ali i nestabilnosti.
Više od 30 milijuna stanovnika Mianmara, bivše Burme, ima pravo glasa.

Suu Kyi je glasala u Yangonu odjevena u crveno – boju svoje stranke i okružena brojnim pobornicima i stotinama novinara a njezina stranka Nacionalna liga za demokraciju (NLD) nada se da će osvojiti dovoljno mandata da sruši desetljeća vojne vladavine u zemlji.

»Glasanje se do sada odvija glatko i bez problema«, kazao je promatrač Europske unije na biračkom mjestu na kojem je Suu Kyi glasala za dpa.

Među više od 90 stranaka čiji se kandidati natječu za 325 mjesta u donjem i 168 u gornjem domu parlamenta, odlučujuću bitku vode provojna Stranka unije, solidarnosti i razvoja (USDP) i Nacionalna liga za demokraciju (NLD) 70-godišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir Suu Kyi. Povrh izabranih, još ćetvrtinu zastupnika u oba doma imenuje vojska, što mianmarski sustav čini jedinstvenim u svijetu.

NLD je izborima 1990. osvojio 392 od 492 mjesta, no rezultate je poništila vojna hunta, a Suu Kyi stavila u kućni pritvor u kojem je provela većinu od idućih 20 godina. Oslobođena je 2010., nekoliko mjeseci prije nego što je vojska predala vlast polucivilnoj vladi bivših generala koji su počeli reforme, otvorili vrata za izlazak iz međunarodne izolacije i održali izbore koje je NLD bojkotirao.

Suu Kyi ne može biti predsjednica države jer po postojećem ustavu, koji je donijela hunta, to ne može biti osoba koja ima rodbinske veze u inozemstvu. Pokojni suprug Aung San Suu Kyi bio je Britanac, a britansko državljanstvo imaju i njezina dva sina.

»Ako NLD pobijedi, ja ću voditi vladu«, rekla je Suu Kyi novinarima u četvrtak i dodala: »Imamo kandidata spremnog da bude predsjednik… ja ću biti iznad predsjednika«. Pritom je upozorila da izborni proces nije »bio niti slobodan niti pošten«.

I vlada je upozorila građane da dobro razmisle te da izbjegnu situacije koje bi izazvale prolijevanje krvi kao u zemljama Arapskog proljeća. Spotom na Facebooku mianmarsko predsjedništvo kombiniralo je snimke kaosa revolucije u Tunisu s mirnim ulicama Naypidawa gdje registracija kandidata protječe mirno i uz smiješak predsjednika, bivšeg generala Theina Seina.

USDP, čije članstvo čine utjecajni bivši generali i poslovni ljudi koji su se obogatili vezama s bivšom huntom, neće se lako predati. Vojska izravno imenuje 110 zastupnika u donji te 56 zastupnika u gornji dom što znači da će i dalje imati velik utjecaj pri izboru predsjednika ulaganja veta na zakone. Vladajućima su bliski radikalni budistički redovnici stranke MaBaTha, sve utjecajniji u Mianmaru, koji su svoje birače pozvali da ne glasaju za Suu Kyi.

novilist.hr

tačno.net
Autor 8.11.2015. u 11:38