Milion građana Velike Britanije pozvalo vladu da Trumpu otkaže gostoprimstvo

tačno.net
Autor 30.1.2017. u 10:53

Milion građana Velike Britanije pozvalo vladu da Trumpu otkaže gostoprimstvo

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva oglušila se na poziv otkazivanja posjete Donalda Trumpa, a koji je upućen nakon što je uveo zabranu dolaska u SAD državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja.

Kako piše BBC, anonimni izvori tvrde da bi otkazivanje gostoprimstva Trumpu bio “populistički potez”, da je poziv predsjedniku SAD-a prihvaćen i da bi otkazivanje uzrokovalo velike probleme.

Lider britanskih Labursita Jeremy Corbyn rekao je da bi premijerka Theresa May iznevjerila narod ukoliko odbije otkazivanje ili odgađanje posjete Donalda Trumpa Londonu, te ukoliko ne osudi njegov potez donošenja odluke o zabrani.

Poziv na otkazivanje dolaska Trumpa zasnovan je na peticiji upućenoj parlamentu i vladi, a koju je od subote do vremena pisanja teksta potpisalo čak 990.000 osoba. Prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva, svaka peticija upućena parlamentu i Vladi koja skupi više od 100.000 potpisa mora biti u najmanju ruku razmatrana kao tačka dnevnog reda. Niti vlada, niti državni parlament još uvijek nisu reagovali.

Kako piše BBC, neimenovani izvori tvrde da otkazivanja posjete koja će se desiti tokom 2017. godine neće biti, a zbog činjenice da je SAD najveći saveznik Velike Britanije.

May je bila prvi državnik koji je posjetio Washington nakon inauguracije Donalda Trumpa. Tom prilikom ona je predsjedniku SAD-a uručila poziv kraljice Elizabete II da dođe u London.

klix.ba

tačno.net
Autor 30.1.2017. u 10:53