Milionari očigledno bježe iz Velike Britanije

Michael Kröger 
Autor 21.1.2023. u 12:37

Milionari očigledno bježe iz Velike Britanije

Foto: Simon Dawson / REUTERS

Velika Britanija izgleda da gubi privlačnu snagu za dobrostojeće investitore i poslovne ljude. Prošle godine je prema jednom medijskom izvještaju doslovno započeo bijeg kapitala iz zemlje.

Piše: Michael Kröger

Preveo i prilagodio Ešref Zaimbegović   

Najnoviji egzodus nastavlja trend koji je započeo kratko nakon odluke o Brexitu 2016. godine. Otada je oko 12.000 milionera napustilo ostrvo i nastanilo se negdje drugdje. Među njima se prema podacima nalaze desetine bankara sa dobrom zaradom čiji poslodavci su njihova radna mjesta nakon Brexita prebacili u Evropu. I prema procjenama Evropskog bankarskog nadzora njihovo premještanje iz Londona je jedan od glavnih razloga da se broj evropskih bankara sa prihodom od više od jednog miliona evra godišnje godišnje porastao u 2021. godini za više od 40 posto, izvještavaju novine.

Velika Britanija je nekada bila magnet za dobrostojeće, koji su davali prednost pravnoj državi i relativnoj političkoj stabilanosti isto kao i suzdržanoj regulaciji. Osim toga vremenska zona je skoro idealna da bi se odvijali poslovi sa saradnicima i klijentima na cijelom svijetu.

Međutim u međuvremenu jasno djeluju nedostaci britanske izolacije, piše „Times“. „Sada, pošto se osječaju dugoročne posledice Brexita, mi posmatramo pojačano kretanje dobrostojećih britanskih građana koji žele povratiti svoj EU status, time što dobijaju u EU dozvolu boravka ili državljanstvo kroz investicije“, rekao je Stuart Wakeling, rukovodilac londonskog biroa Henley & Partners.

Dok su se milioner koji putuju svijetom u prošlosti nastanjivali u Ujedinjenom Kraljevstvu većina sada gleda prema Bliskom istoku i Aziji. Prema podacima Henley & Partners Ujedinjeni arapski emirati bilježe u prošoloj godini najveći priliv bogatih privatnih osoba.

spiegel.de 

Michael Kröger 
Autor 21.1.2023. u 12:37