Milioni na ulicama egipatskih gradova traže povratak Mursija

tačno.net
Autor 16.7.2013. u 08:10

Milioni na ulicama egipatskih gradova traže povratak Mursija

U čak 22 egipatska grada sinoć su  poslije završetka muslimanskog posta održani   takozvani „Milionski protesti“ na kojima građani izražavaju negodovanje zbog vojnog udara u kojem je nedavno svrgnut Muhammed Mursi, prvi predsjednik zemlje izabran na demokratskim izborima.

Dopisnik agencije Anadolija (AA), javlja da se sinoć  samo na trgovima Kaira okupilo više od dva miliona ljudi.

Nakon što je vojska preuzela vlast u zemlji 3. jula, na trgu Rabiatul Adeviyye je počeo protest koji traje bez prekida, a organizacija Muslimanska braća iz koje dolazi Mursi pozvala je večeras građane Egipta da izađu i ”dignu svoj glas protiv vojne diktature”.

Demonstranti su se okupili na svim većim trgovima zemlje, a po brojnosti demonstranata mogu se izdvojiti trg Nahda u blizini Univerziteta u Kairu, zatim, Libanski trg u Gizi, Ramzesov trg i Nasir City.

Demonstranti zahtijevaju da se na čelo države vrati predsjednik Mursi i da bude obnovljen opozvani Ustav Egipta.

Milioni okupljeni na egipatskim trgovima najavljuju ”nastavak borbe demokratskim sredstvima do konačnog svrgavanja vojske s vlasti”.

Broj demonstranata u konstantnom je porastu. Potvrđuju to i slike koje dolaze i iz Aleksandrije gdje su, također, nakon iftara započele demonstracije.

Demonstranti uzvikuju različiti slogane protiv vojne vlasti, a nerijetko se čuju i antiamerički, antiizraelski, antikuvajtski i slogani protivljenja generalno politici Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

tačno.net
Autor 16.7.2013. u 08:10