Ministar odbrane SAD-a: Namjeravamo spriječiti invaziju Turske na Siriju

Agencije
Autor 6.8.2019. u 13:10

Ministar odbrane SAD-a: Namjeravamo spriječiti invaziju Turske na Siriju

Foto: EPA – Ilustracija

Ministar obrane SAD-a Mark Esper poručio da bi jednostrana invazija Turske na Siriju bila neprihvatljiva.

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u utorak kako SAD namjerava spriječiti svaku jednostranu invaziju Turske na Siriju, uz ocjenu da bi takav potez Ankare bio neprihvatljiv, prenosi Beta.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je ranije napadom na sjeveroistok Sirije kako bi potisnuo snage sirijskih Kurda, saveznika SAD-a u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Erdogan je u nedjelju rekao da će Turska izvesti operaciju istočno od Eufrata na sjeveru Sirije, području pod kontrolom kurdskih snaga.

Turski i američki vojni dužnosnici sastali su se u ponedjeljak da bi pregovarali o uspostavljanju zone sigurnosti na sjeveroistoku Sirije, čime bi se izbjegla invazija, a u utorak su u Ankari nastavili razgovore o upostavljanju sigurne zone na sjeveru Sirije, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Turske, kako je prenijela Anadolija.

Esper se nada napretku

Turska očekuje da na sjeveru Sirije bude oformljena zona širine 32 kilometra, a ranije je poručila da želi da skupina YPG napusti to područje.

Ankara i Washington trebaju postići dogovor o sigurnoj zoni u Siriji.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske u petak je priopćilo kako strpljenje Ankare ima granice te da će, ukoliko propadnu napori da se nađu zajednički interesi sa SAD-om, Turska biti prisiljena sama oformiti sigurnu zonu u Siriji.

Esper je danas rekao kako vjeruje da je na sastanku u Ankari postignut napredak u ključnim pitanjima.

Aljazeera Balkans 

Agencije
Autor 6.8.2019. u 13:10