Ministarka unutrašnje bezbednosti SAD-a otišla sa funkcije

tačno.net
Autor/ica 8.4.2019. u 09:23

Ministarka unutrašnje bezbednosti SAD-a otišla sa funkcije

Foto: Andrew Harnik/AP

Ministarka SAD-a za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nielsen (Nilsen) odlazi sa tog mesta, objavio je sinoć američki predsednik Donald Trump (Tramp).

Trump je u Tviter poruci napisao da je prihvatio njenu ostavku, zahvalio joj se na radu i objavio da će vršilac dužnosti na čelu njenog ministarstva, u kojem je 240.000 ljudi, biti dosadašnji komesar za carine i graničnu zaštitu Kevin McAleenan (Makalinen).

McAleenan je više godina bio zadužen za kontrolu granica što odražava prioritet koji Trump pridaje u radu Ministarstva za unutrašnju bezbednost, prvobitno osnovanom radi borbe protiv terorizma posle napada 11. septembra (2011. godine), navodi agencija AP.

Nielsen je imenovana za ministarku za unutrašnju bezbednost u oktobru 2017. godine. Na tom mestu postala je oličje imigracione politike američkog predsednika, uključujući i u sprovođenju kritikovane politike razdvajanja dece migranata od roditelja.

Dve osobe upoznate sa ovim pitanjem rekle su da je Nielsen otišla juče da razgovara sa Trumpom u Beloj kući posle njihovog zajedničkog putovanja do američko-meksičke granice. Ti izvori kažu da je ona dugo bila nezadovljna zbog teškoće da dobije pomoć od drugih ministarstva sa sve većim brojem porodica koje pokušavaju ilegalno da uđu na američku teritoriju preko te granice.

RSE

tačno.net
Autor/ica 8.4.2019. u 09:23