Moguća kandidatura Joe Bidena: Trump se mora bojati ovoga čovjeka

Roland Nelles
Autor 13.3.2019. u 13:57

Izdvajamo

  • Kad stari lav dolazi na pojilište drugi mu prave mjesto. Ovaj fenomen poznat je iz životinjskog svijeta. U američkoj politici upravo se dešava sličan proces.

Povezani članci

Moguća kandidatura Joe Bidena: Trump se mora bojati ovoga čovjeka

 Foto: AP  Joe Biden

Ima li povjerenja u sebe? Nekadašnji potpredsjednik SAD Joe Biden uskoro će odlučiti da li će kao kandidat ući u predizbornu kampanju. On bi mogao postati opasan za sadašnjeg predsjednika – uprkos jasnih slabosti.

Piše: Roland Nelles
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Kad stari lav dolazi na pojilište drugi mu prave mjesto. Ovaj fenomen poznat je iz životinjskog svijeta. U američkoj politici upravo se dešava sličan proces.

Mnogi potencijalni predsjednički kandidati već su saopštili da neće 2020. ići u utrku za predsjednika. Na primjer Michael Bloomberg, preduzetnik. Kao i Sherrod Brown, senator iz Ohaja koji rađe ostaje van borbe.

Očito je da vide jačega kandidata u nastupu: Joe Biden, nekadašnji potpredsjednik i dugogodišnji senator, se, kako izgleda, sa „95 procenata“ odlučio za kandidaturu, čuje se iz njegove okoline. Sada svi očekuju zvaničnu najavu. Da li će ona stvarno doći trenutno zna samo jedan čovjek: Joe Biden sam. Navodno se još savjetuje sa svojom porodicom da li će se odlučiti za taj korak.

Nagađanja oko Bidenovih planova spadaju u onu trku koja je svaki dan napetija ali i bizarnija. Iako je do predsjedničkih izbora 2020. ostalo još skoro dvije godine američki medije već bez prestanka žongliraju sa novim imenima ljudi koji će navodno nastupiti protiv predsjednika SAD Donalda Trumpa. Prave se liste favorita čiji redoslijed se stalno mijenja. A američka TV stanica CNN pravi već emisije sa kandidatima u formatu “Town Hall”, kao da je izborni dan već pred nama.

Biden ima izrazite jake strane

Ova bura je izraz želje mnogih Amerikanaca da konačno Trumpa istjeraju iz Bijele kuće. Istovremeno se kod Trumpovih protivnika osječa duboka nesigurnost. Niko ne može sa sigurnošću predvidjeti koji kandidat ili kandidatkinja i sa kakvim političkim profilom ima najviše izgleda na uspjeh.

Joe Biden, može se tvrditi, bio bi odmah favorit. On ne samo da ima najpoznatije ime od svih mogućih kandidata nego nakon četiri decenije u politici raspolaže velikim političkim iskustvom. Već dugo on sa svojim prijateljskim i umjerenim postupcima važi kao ljubimac bijele srednje klase i radničke klase. On bi mogao pobjediti upravo u starim demokratskim uporištima “Rust Belt” (proizvodna područja sjeveroistoka SAD prim.prev.) gdje je kandidatkinja Hillary Clinton na prošlim izborima izgubila: Mičigen, Ohajo, Pensilvanija, Viskosin.

Ovo su Bidenove slabe tačke

Međutim, je li to dovoljno za pobjedu? Biden, koji se od osamdesetih godina već dva puta bezuspješno borio za nominaciju kod demokrata imaće u izbornoj godini 78 godina. To može biti nedostatak jer upravo mlađi, lijevičarski birači bi mogli tražiti novo lice i svježe ideje. Njegove godine su možda i jedan od razloga Bidenove suzdržanosti. On će nastupiti samo ako je prepoznatljiv jasan put ka pobjedi, rekao je on nedavno.

Uz to dolazi činjenica da je Biden kroz svoju dugogodišnju političku karijeru ranjiv: Njegovi protivnici mogli bi iz arhiva izvući neke stare citate i videa koji su možda prije 30 godina mnogim biračima izgledali bezopasni ali danas bi važili kao reakcionarni. Naprimjer teme zaštita okoline i klimatskih promjena ili ravnopravnosti muškaraca i žena. U ranim devedesetim godinama Biden je pripadao grupi senatora koji su na takozvanom Anita – Hill saslušanju ignorisali optužbe o seksualnom uznemiravanju protiv jednog kandidata za sudiju. Muškarcu se vjerovalo više nego ženi, postupak sa kojim danas političar demokrata  u vlastitim redovima nije poželjan.

Bez sumnje Bidenova kandidatura ne bi bila stvar jednoga čovjeka: Da bi se mogao ostvariti uspjeh morao bi on, kao umjereni kandidat, zagovarati i novu, progresivnu agendu koju drugi kandidati kao Bernie Sanders ili Elizabeth Warren već propagiraju. Tomu pripadaju i skupa obećanja kao naprimjer više zaštite okoline, povoljno zdravstveno obezbjeđenje za sve Amerikance ili ukidanje plaćanja studija.

Trump ima respekt prema Bidenu

A tu je još naravno i Trump: Doduše predsjednik momentalno izgleda slab, stalno novi skandali i otkrića dodatno mu štete. Međutim pobjeđen još nije. Trump i njegovi stratezi već su se odlučili da žele slijedeće izbore dobiti ponovo sa kampanjom straha. Demokrati treba da budu označeni kao lijeva, socijalistička partija, koja hoće da od SAD napravi drugu Venecueleu. Ove parole će biti važeće, sasvim svejedno koga će demokrati nominirati na kraju svoga samita u ljeto 2020. godine.

Uostalom: Prema američkim medijskim izvještajima Trump od svih mogućih kandidata najveći respekt ima prema Bidenu. Biden je demokrat „koji je najmanje lud“, rečeno je u Bijeloj kući. Na kraju predsjednik bi mogao i Bidena napasti svojom tipičnom mješavinom iz podrugljivih i agresivnih parola koje rado koristi protiv drugih suparnika.

Za svaki slučaj Trump vježba još jednom. U jednom intervjuu nedavno izjavio je da je Biden istrošen i „slab“. Barack Obama ga je svojevremeno imenovao za potpredsjednika. Međutim on je Bidena našao na „đubrištu“.

spiegel.de

Roland Nelles
Autor 13.3.2019. u 13:57