Moguća šira međunarodna koalicija Rusije i Zapada protiv IS

tačno.net
Autor 27.11.2015. u 10:10

Moguća šira međunarodna koalicija Rusije i Zapada protiv IS

Rusija će nastaviti saradnju sa Sjedinjenim Državama i njenim partnerima u borbi protiv ekstremista Islamske države, ali ta saradnja bi mogla biti ugrožena ukoliko se ponove ekscesi poput turskog rušenja ruskog aviona, rekao je predsednik Vladimir Putin, izvestio je Rojters.

Obraćajući se u Kremlju, nakon razgovora sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, Putin je poručio da obaranje mlaznog aviona posmatra kao izdaju zemlje koju je zvanična Moskva smatrala prijateljskom.

Istakao je međutim da će narediti intenzivniju saradnju sa francuskim oružanim snagama, uključujući i razmenu informacija o meti, što bi moglo biti prvi korak u formiranju šire međunarodne koalicije koja bi približila Rusiju i države zapada.

“Spremni smo da sarađujemo sa koalicijom koju predvode SAD. Ali naravno, incidenti poput uništavanja naše letelice i pogibije naših vojnika su potpuno neprihvatljive”, rekao je Putin obraćajući se medijima sa Olandom.

“Nastavljamo sa pozicije da se tako nešto više neće ponoviti, inače nećemo sarađivati ni sa kim….. državom ili koalicijom”, rekao je on.

Putin je naveo i da se francuski predsednik saglasio o načinima saradnje dve zemlje, ali i u sklopu koalicije koju predvode Sjedinjene Države.

“Govorimo o označavanju teritorija na kojima ćemo izvoditi udare, kao i onim gde bi se od toga trebalo uzdržati. O razmeni informacija o raznim pitanjima, o koordinaciji naših akcija na, da tako kažemo, bojištu”, pojasnio je ruski predsednik.

Govoreći o saradnji sa Francuskom rekao je da treba uspostaviti “efikasan rad kako bi se izbegli istovremeni napadi na jednu lokaciju, ali i izbegli napadi na snage koje se i same bore protiv terorizma.

“To vidimo kao formiranje široke antiterorističke koalicije pod okriljem Ujedinjenih nacija”, podvukao je Putin.

RSE

tačno.net
Autor 27.11.2015. u 10:10