Moguće američke sankcije Turskoj zbog ruskih sistema

Agencije
Autor 11.11.2019. u 09:43

Moguće američke sankcije Turskoj zbog ruskih sistema

Foto: EPA

SAD je zabrinut zbog toga što je Ankara nabavila ruske odbrambene sisteme, izjavio je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert O’Brien.

Sigurnost Sjedinjene Američke Države su veoma zabrinute zbog toga što je Turska nabavila ruske odbrambene sisteme i mogle bi Ankari nametnuti sankcije ukoliko se “ne otarasi” tih sistema, izjavio je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert O’Brien.

“Turska će osjetiti posljedice tih sankcija”, rekao je on za američku televiziju CBS, prenosi Tanjug.

O’Brien je dodao da bi eventualni prijedlog sankcija Turskoj, u skladu s američkim Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, dobio uvjerljivu podršku i republikanaca i demokrata u Kongresu, prenio je Reuters.

Kako navode agencije, savjetnik predsjednika SAD je rekao kako će Trump o odluci turskog lidera Erdogana da kupi ruski sistem protivzračne odbrane razgovarati na sastanku dvojice lidera u srijedu u Bijeloj kući.

Erdogan dolazi u SAD

Kako dodaje britanska agencija, O’Brienove opaske uslijedile su pred posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Washingtonu u srijedu, kada će s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom razgovarati o brojnim pitanjima koja remete odnose dva NATO saveznika.

Ključna tačka spoticanja u odnosima dvije države je turska nabavka ruskih sistema S-400, za koje SAD tvrdi da nisu kompatibilni s borbenim avionima F-35, koje Ankara također želi u svojoj floti i koje je već naručila od američkog Lockheed Martina.

AJB

Agencije
Autor 11.11.2019. u 09:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija