Moldavci podjeljeni između Evrope i Rusije

tačno.net
Autor 28.11.2014. u 10:22

Moldavci podjeljeni između Evrope i Rusije

PARLAMENTARNI izbori u Moldaviji u nedjelju odlučit će koliko će se čvrsto zemlja držati započetog integracijskog puta u EU i prkositi Rusiji, dok joj se istodobno u susjednoj Ukrajini ne smiruje sukob potaknut sličnom proeuropskom linijom.

Moldavija, jedna od najmanjih i najsiromašnijih europskih zemalja, smještena na zapadnom rubu nekadašnjeg sovjetskog bloka, približila se europskoj matici više od ijedne druge bivše sovjetske zemlje, ne računajući baltičke.

Podijeljeni između Europe i Rusije

Međutim, kako se približavaju izbori 30. studenoga ankete pokazuju da je moldavska javnost duboko podijeljena oko toga treba li ostati na europskom putu ili promijeniti smjer i pridružiti se ruskom ekonomskom bloku.

Europska orijentacija koju provodi tročlana Proeuropska koalicija desnog centra, na vlasti od 2009., Moldaviji je donijela zabranu izvoza povrća, vina i mesa u Rusiju, zemlju koja joj je najveći opskrbljivač energentima.

Nostalgija za SSSR-om

Ekonomski problemi, unutarnja trvenja u vladajućoj koaliciji, nezadovoljstvo njezinom neučinkovitom borbom protiv korupcije i nostalgija za stabilnim vremenima u sovjetskom bloku uzrokuju rast popularnosti ljevice uoči izbora.

Aktualni premijer Iurie Leanca rekao je Reutersu da neće biti uzmicanja s europskog puta, ali ne previđa da će to otežati odnose s Rusijom. Tvrdi da je potpisivanje novog ugovora s Rusijom o opskrbi plinom u idućoj godini “dobar znak” i uvjeren je da će se Moldavija vratiti na rusko tržište.

Uspije li vladajuća koalicija zadržati većinu u 101-članom parlamentu, europski put neće biti doveden u pitanje. Tako će vjerojatno biti i ako će vladajući morati u koaliciju s komunistima, koji su pojedinačno najveća snaga u parlamentu, ali su umjereni i ne protive se europskoj integraciji, smatraju analitičari.

Raste popularnost socijalista

Ono što bi moglo zakomplicirati stvari rast je podrške Socijalističkoj stranci koja Moldaviju želi vidjeti u ruskoj carinskoj uniji. Socijalisti, čiji se čelnik Igor Dodon nedavno sastao s Vladimirom Putinom, tvrde da će proeuropska orijentacija Moldaviju otuđiti od Rusije, moćnog i stabilnog saveznika, i time zemlju uskratiti za mogućnost nabave jeftinog plina.

Prvi predsjednik neovisne Moldavije Mircea Snegur tome se žestoko suprostavlja. “Ljudi moraju shvatiti da povratak u močvaru iz koje smo se jedva izvukli neće donijeti ništa dobroga”, rekao je.

Čak i ako se socijalisti uspiju ugurati u neku koaliciju, većina ipak smatra da je s ratificiranim sporazumom o pridruživanju s EU-om i činjenicom da Moldavci mogu u EU bez viza, zemlja predaleko odmakla europskom cestom i da je prekasno okrenuti se.

Daleko od NATO-a

Postoje i razlozi zašto Moldavija toliko ne “živicira” Rusiju kao što to čini Ukrajina. Moldavske granice su 800 kilometara daleko od ruskih, a njezino čelništvo ne pokazuje nikakav interes da se pridruži NATO-u.

Vlada u Kišinjevu za obrambeni proračun izdvaja malo i ne pokazuje namjeru da pokuša silom vratiti odmetnuto Pridnjestrovlje, enklavu koja ima rusku podršku i koja se često uspoređuje s proruskim “narodnim republikama” na istoku Ukrajine, pod svoju kontrolu.

index.hr

tačno.net
Autor 28.11.2014. u 10:22