Moldavija želi u EU, prijeti joj ukrajinski scenarij?

tačno.net
Autor 14.5.2014. u 07:33

Moldavija želi u EU, prijeti joj ukrajinski scenarij?

Moldavija, bivša sovjetska republika, 27. lipnja će službeno potpisati s Europskom unijom ugovor o pridruživanju, najavio je u utorak predsjednik EU-a Herman Van Rompuy.

Van Rompuy je tijekom službenog posjeta Moldaviji rekao da “jedva čeka da u Bruxellesu 27. lipnja primi premijera (Iuriea) Leancu radi potpisivanja ugovora o pridruživanju”.

“Odbacujemo svaki pritisak izvana”, upozorio je Van Rompuy u priopćenju. “I odlučno podupiremo suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Moldavije u okviru međunarodno priznatih granica”, dodao je, misleći pritom na izravni pritisak Moskve.

Potpisivanje ugovora između Bruxellesa i Moldavije, smještene između EU-a i Ukrajine, ljuti Rusiju u trenutku kada vlada napetost između Zapada i Moskve koju optužuju da podupire separatističke težnje proruski orijentiranih stanovnika Ukrajine.

Moldavija i Gruzija parafirale su sporazum o pridruživanju s EU-om na summitu Istočnog partnerstva u Vilniusu krajem prošle godine na kojem je Ukrajina odbila taj sporazum, što je i bio okidač za početak krize u toj zemlji.

Moldavija želi ući u EU do 2019. No na putu prema tom cilju mogla bi je omesti velika ruska zajednica koja živi u toj zemlji.

index.hr

tačno.net
Autor 14.5.2014. u 07:33