Monstrum ostaje u zatvoru

Fahro Konjhodžić
Autor 2.2.2022. u 12:34

Monstrum ostaje u zatvoru

Foto: TA

Nakon saslušanja na sudu pokrajine Telemark, donesena presuda u žalbenom postupku Fjotolfa Hansena, odnosno Andersa Breivika, da bude pušten na slobodu, na probni period.

Žalbeni postupak u sudu pokrajine Telemark, glavnom mjestu Šijen (Skien), u kojem je Anders Breivik, koji je promijenio ime u Fjotolf Hansen, tražio da bude pušten na slobodu, okončan je presudom da zločinac ostaje u zatvoru u Šijenu.

Sudski proces u pokušaju da bude pušten na slobodu ovaj monstrum, fašista i zločinac je pokrenut jer, u presudi kojom je osuđen najtežom kaznom od 21 godinu, stoji da ima pravo da traži da iziđe na slobodu nakon što odsluži polovicu kazne, odnosno deset godina.

Podsjetimo: Anders Breivik je osuđen na 21 godinu strogog zatvora, jer je ubio 69 pripadnika Radničke partije (arbeidspartiet), najviše pripadnika podmlatka (AUF) na ostrvu Utojea (Utøja). A nekoliko sati prije toga aktivirao je autobombu u djelu Osla koji se zove Kvart vlade, što je ubilo još osam nevinih prolaznika. Taj zločin se desio 22. jula 2011., datum je ostao zabilježen u norveškoj historiji kao jedan od najtamnijih nakon 2. svj. rata. Neposredno prije zločina, on je objavio neku vrstu deklaracije. Na osnovu sadržaja toga pamfleta, on se izjasnio kao nacist i islamofob. Utvrđeno je da je bio pripadnik norveške islamofobne, islamneprijateljske organizacije, Norveška odbrambena alijansa. Zanimljivo je da je u toj svojoj deklaraciji označio Radovana Karadžića, još jednog presuđenog ratnog zločinca kao svoga uzora i istomišljenika.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Presuda prema kojoj ovaj monstrum i fašist i dalje ostaje u zatvoru je donesena jednoglasno.

U obrazloženju se kaže, da je, nakon pomnog saslušanja vidljivo da osuđeni zločinac i monstrum nije odstupio od svojih uvjerenja koji su doveli do ubistava nevinih omladinaca na ostrvu Utoeja. Zločinac nije pokazao ni minimum kajanja i empatije za svoje žrtve.

On je izgubio osjećaj za samoga sebe i eventualni novi susret sa zajednicom, kaže se u presudi. Zbog toga, njegovo ranije puštanje na probni period predstavlja značajan rizik da se on može uklopiti u normalno norveško društvo. Posebno je naglašeno kako njegovo psihijatrijsko stanje, koje je dovelo do zločina 22. jula 2011., nije promijenjeno.

I ovoga puta, zločinac je ulazeći u sudnicu, pozdravljao prisutne svojim nacističkim pozdravom. Tokom procesa je krivicu pokušao prebaciti na druge, tvrdeći kako mu je indoktrinacijom ispran mozak i da je bio radikaliziran od strane jedne ekstremne organizacije. Pokušao je da se ogradi od teksta svoje deklaracije, ali  nije uspio ubijediti sud u svoju iskrenost, a što je vidljivo iz važnog zaključka sudskog psihijatra Randi Rosenqvist (Rosenkvinc) da je zločinac pokazao da je jednako opasan, kao što je bio i u vrijeme kada je počinio zločine.

Preko svoga advokata zločinac je najavio žalbu, ali, kako stvari sada stoje, mala je vjerovatnoća da će izrečena presuda biti promijenjena.

Fahro Konjhodžić
Autor 2.2.2022. u 12:34