Morales objavio izbornu pobjedu u Boliviji

tačno.net
Autor 13.10.2014. u 10:18

Morales objavio izbornu pobjedu u Boliviji

Foto: EPA

Prema rezultatima tzv. brzog brojanja, dosadašnji predsjednik Bolivije Evo Morales osvojio je 60,5 posto glasova na predsjedničkim izborima.

Bolivijski predsjednik Evo Morales objavio je pobjedu na nedjeljnim predsjedničkim izborima.

“Ova pobjeda je trijumf za antiimperijalizam i antikolonijalizam,” kazao je Morales hiljadama pristalica sa balkona predsjedničke palače, objavio je Reuters, prenosi Hina.

Pozivajući se na rezultate izlaznih anketa, Reuters je nešto ranije objavio da je Morales, istaknuti član socijalističkog bloka i vodeći protivnik Sjedinjenih Američkih Država u Latinskoj Americi, osvojio 61 posto glasova, a njegov najbliži konkurent, Samuel Doria Medina, 24 posto.

Predsjednik sa najdužim stažom

Prema rezultatima tzv. brzog brojanja koje je objavio lokalni TV kanal ATB, Morales je pobijedio sa 60,5 posto glasova.

Morales, prvi bolivijski predsjednik iz redova autohtonog indijanskog stanovništva i bivši uzgajivač koke, prvi je put pobijedio na izborima 2005. te ponovo 2010. godine.

Trećom pobjedom postat će predsjednik s najdužim stažom u historiji Bolivije.

Već su i ranije ankete najavljivale njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima, ali i da će odnijeti apsolutnu većinu u parlamentu. Riječ je o osmim demokratskim izborima u Boliviji, a prvi su put glasali i državljani koji žive u dijaspori.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 13.10.2014. u 10:18