Moskva: Američke sankcije ilegalne i štetne

tačno.net
Autor 4.3.2018. u 09:59

Moskva: Američke sankcije ilegalne i štetne

foto: EPA

Sankcije uvedene nakon pripojenja Krima i početka sukoba na istoku Ukrajine produžene su po naloga predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Kremlj je upozorio na produženje američkih sankcija Rusiji, ocijenivši ih “ilegalnim i štetnim”, dok su odnosi između dviju sila na najnižoj razni i poprimaju ratoboran ton.

“Nikada nismo bili pokretači tih sankcija. Smatramo ih ilegalnim i štetnim ne samo za narode naših dviju zemalja, već i za cijeli svijet”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, prenosi Hina agenciju Interfax.

Sjedinjene Američke Države su odredile gospodarske sankcije Rusiji nakon pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima 2014. godine i početka sukoba između snaga Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Strah od nove utrke u naoružanju

Te sankcije su produžene u petak na dodatnih godinu dana, po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Odluka je objavljena dan nakon vrlo oštrog govora ruskog predsjednika Vladimira Putina u Parlamentu, u kojem je hvalio novo rusko oružje, koje je nazvao “nepobjedivim” i kadrim nadmašiti američke sustave zaštite od projektila.

Iako je Putin zajamčio da “nikome ne prijeti”, to obraćanje izaziva strahovanje od nove utrke u naoružanju između dviju sila u kontekstu loših odnosa, nakon stalnih neslaganja u vezi Sirije i Ukrajine i optužbi za rusko uplitanje u američku predizbornu kampanju 2016. godine.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 4.3.2018. u 09:59