Moskva će protjerati 23 britanskih diplomata

tačno.net
Autor 17.3.2018. u 15:13

Moskva će protjerati 23 britanskih diplomata

foto: Reuters

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u subotu da će u roku od sedam dana protjerati 23 britanskih diplomata, koje je proglasila za “persone non grata”, kao recipročnu mjeru odluci Londona da protjera isto toliko ruskih diplomata.

Kako je saopćeno, zbog dispariteta u broju konzularnih odjeljenja, bit će zatvoreno Konzularno odjeljenje Velike Britanije u Sankt Peterburgu, kao i da će zbog nereguliranog statusa biti zatvoren Britanski savjet u Rusiji.

Ministarstvo je pozvalo britanskog ambasadora Lauriea Bristowa (Lori Bristou) na razgovor o sporu oko napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji, iza koga, kako tvrdi London, navodno stoji Rusija.

Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija
Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson (Džonson) čak je rekao da je vjerovatno da je sam ruski predsjednik Vladimir Putin naredio upotrebu nervnog agensa za napad na bivšeg špijuna u britanskom gradu Salisburyju, nakon čega je Moskva saopćila da je “neoprostivo” da neko ime ruskog predsjednika dovede u vezu s trovanjem Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

RSE

tačno.net
Autor 17.3.2018. u 15:13