Moskva i Kijev postigli sporazum o gasu

tačno.net
Autor 3.3.2015. u 11:02

Moskva i Kijev postigli sporazum o gasu

Piše: Ognjen Zorić, RSE

Evropska unija uspela je da u pregovorima u Briselu izdejstvuje sporazum Kijeva i Moskve o nastavku isporuka ruskog gasa Ukrajini do kraja marta i time obezbedi tranzit gasa za zapadnu Evropu, saopštila je Evropska komisija.

Ukrajinska kompanija Naftogas obavezala se da će unapred platiti Gaspromu gas za pokrivanje potrošnje u Ukrajini.

Ruska grupa Gasprom sa svoje strane garantuje tranzit preko Ukrajine gasa koji je EU kupila i isporučiće na mestima koja su dogovorile dve strane do 114 miliona kubnih metara gasa dnevno Ukrajini na osnovu primljenih uplata, navodi se u saopštenju objavljenom posle više sati razgovora u Briselu između ukrajinskog i ruskog ministra energetike Voldimira Demčičina i Aleksandra Novaka.

Volodimir Demčišin
Volodimir Demčišin

Dvojica zvaničnika su se dogovorila i da odvojeno razmatraju spor o isporukama gasa oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, koje su u rukama proruskih separatista.

„Razgovarali smo o ’zimskom paketu’. Obe strane su se saglasile da ’zimski paket’ mora da bude završen i da do kraja marta moramo da poštujemo pravila propisana njime. Razgovarali smo i o neslaganjima i o postupuku snabdevanja u ratnim oblastima. Ključni deo ove diskusije je da bilo koja količina isporučena u tu zonu neće biti naplaćena ’Naftogasu’. S druge strane, ovo pitanje još nije sklonjeno sa stola i može se ponovo pojaviti, ali definitivno, te količine neće biti naplaćene ’Naftogasu’ od novca koji će biti dat unapred“, rekao je ukrajinski ministar Demčičin.

„Prvo, odlučili smo da do kraja marta nastavimo praćenje implementacije ’zimskog paketa’. Sistema plaćanja unapred funkcioniše kao i sistem ’plati i nosi’. Drugo, saglasili smo se da količine koje su nedavno odobrene regionima Donjecka i Luganska budu izdvojene i da se ne uzimaju u obzir prilikom određivanja iznosa za plaćanje unapred ’zimskog paketa’. To će biti predmet odvojenih pregovora. Treće, o pitanju isporuke gasa u skladišta tokom leta, razgovaraćemo na kraju marta“, izjavio je ministar energetike Rusije, Aleksandar Novak.

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetiku Maroš Šefčovič pozdravio je sporazum i rekao da su izdejstvovali da se sprovede paket iz zimskog sporazuma – zaključenog u oktobru 2014. na period od šest meseci – o kupovnoj ceni i količinama koje će Gasprom isporučiti ukrajinskom Naftogasu.

“Ohrabren sam činjenicom da su obezbeđene isporuke gasa koje je kupila EU za tranzit preko Ukrajine”, rekao je Šefčovič. On je dodao da su se takođe dogovorili da imaju nove trostrane pregovore vezane za razradu ovog sporazuma.

Inače se predviđa početak novih pregovora krajem marta. Tada strane treba da se dogovore o ceni gasa koje će Gasrpom isporučiti ukrajinskom Naftogasu za novi period koji treba tek odrediti.

EU svake godine kupuje skoro 130 milijardi kubnih metara gasa od Rusije, i polovina te količine, odnosno 15 odsto potrošnje EU, prelazi preko Ukrajine i ide za Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i još četiri zemlje EU.

Drugi deo gasa koji EU kupuje od Moskve nije pogođen sporovima između Rusije i Ukrajine jer ide direktno u Nemačku preko gasovoda Severni tok.

Zaustavljanje isporuka gasa Ukrajini uticalo bi na isporuku gasa za desetak zemalja EU. Najpogođeniji su Slovačka, Mađarska, Bugarska, jer zavise sa preko 80 odsto od gasa kupljenog od Gasproma.

tačno.net
Autor 3.3.2015. u 11:02