Moskva: Kina ima pravo poduzeti korake za zaštitu svog suvereniteta

tačno.net
Autor 3.8.2022. u 07:37

Moskva: Kina ima pravo poduzeti korake za zaštitu svog suvereniteta

foto: AP

Predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi doputovala je na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine.

Rusija je u utorak ocijenila da Kina ima pravo poduzeti “potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta”, rekavši da je posjeta predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu “očita provokacija”.

“Kineska strana ima pravo poduzeti potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti u vezi s tajvanskim problemom”, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je posjetu Pelosi Tajvanu nazvalo “očitom provokacijom” koja treba obuzdati Kinu.

Kineska vojska je rekla da će “početi niz ciljanih vojnih djelovanja kao odgovor” na taj posjet.

“Pozivamo Washington da se suzdrži od djelovanja koje potkopava regionalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost te da prizna novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mjesta američkoj hegemoniji”, reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

‘Rast napetosti’

Nešto ranije u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ta posjeta potiče “rast napetosti” u regiji te optužio Washington da bira “put sukoba”, podsjeća AFP a prenosi Hina.

“Želimo još jednom istaknuti da smo potpuno solidarni s Kinom, njeno ponašanje u odnosu na ovaj problem je razumljivo i sasvim opravdano”, rekao je.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je pak: “Washington unosi destabilizaciju u svijet. Nijedan razriješen sukob zadnjih desetljeća, a mnoštvo potaknutih sukoba”.

Pelosi je u utorak doputovala na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prva posjeta toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na većem nivou.

Peking je upozorio da će njen dolazak smatrati velikom provokacijom.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 3.8.2022. u 07:37