Muhamed Mursi osuđen na smrt

tačno.net
Autor 16.5.2015. u 12:09

Muhamed Mursi osuđen na smrt

Egipatski sud osudio je na smrt svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i 105 članova Muslimanske braće.

Egipatski sud osudio je na smrt svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i 130 drugih optuženih zbog bijega iz zatvora tokom ustanka 2011.

Mursi, koji već služi zatvorsku kaznu od 20 godina zbog podsticanja nasilja nad demonstrantima, nalazio se u kavezu u odvojenom dijelu sudnice kada je presuda pročitana.

Sudac je, prema običaju za najstrožu kaznu u Egiptu, presudu uputio glavnom muftiji, koji treba da iznese svoje mišljenje, prenosi AP.

Na prvom suđenju koje je održano danas, Mursi i još 130 drugih, među kojima deseci pripadnika Hamasa i Hezbollaha, optuženi su za bjekstvo iz zatvora i napade na policiju tokom pobune 2011. protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

U zatvoru se nalazi 27 optuženih, uključujući Mursija, dok je ostalima, među kojima je vjerski vođa iz Katara Yusuf al-Qaradawi, suđeno u odsustvu, prenosi Tanjug.

Na drugom suđenju, Mursi i 35 optuženih, uključujući vođe Muslimanske braće, optuženi su za kovanje zavjere sa Hamasom i Iranom o destabilizaciji Egipta.

Nove optužnice

Optuženi se terete da su snabdijevali iransku elitnu Revolucionarnu gardu obavještajnim izvještajima u cilju destabilizacije zemlje.

Tužilaštvo navodi da su oni provodili špijunsku aktivnost u ime Muslimanske braće i Hamasa od 2005. do augusta 2013. “sa ciljem izvođenja terorističkih napada u zemlji kako bi širili haos i srušili režim”.

Za ove optužbe, također, zaprijećena je smrtna kazna.

Mursi se suočava sa još dva suđenja – za vrijeđanje sudstva i špijuniranje.

Mursi, prvi slobodno izabrani predsjednik Egipta, svrgnut je vojnim udraom koji je predvodio sadašnji predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, u julu 2013, nakon masovnih demonstracija.

Nakon što je Mursi svrgnut, nova vlada je počela obračun sa njegovim pokretom Muslimanska braća. Stotine ljudi su ubijene, a hiljade zatvorene.

Egipatske vlasti su proglasile Muslimansku braću terorističkom organizacijom u decembru 2013. Zatvorske kazne zaprijećene su i za verbalnu podršku pokretu.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 16.5.2015. u 12:09