Mun: Pjongjang pristao zatvoriti postrojenja za nuklearne probe

tačno.net
Autor 19.9.2018. u 09:00

Mun: Pjongjang pristao zatvoriti postrojenja za nuklearne probe

Foto: Pyeongyang Press Corps (AFP)

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un (Kim Jong Un) izjavio je poslije sastanka sa predsjednikom Južne Koreje Mun Džae Inom (Moon Jae In) da “u skoroj budućnosti” planira posjetiti Seul.

Južnokorejski predsjednik je rekao nakon samita da bi Kim Južnu Koreju možda mogao već ove godine posjetiti, osim ako ne bude “određenih okolnosti”.

On je rekao da je Sjeverna Koreja pristala “trajno zatvoriti” postrojenje za probu raketnih motora Sohae i lansiranu rampu Tongčang-ri “u prisustvu stručnjaka zainteresovanih strana.

Mun je rekao da bi Sjeverna Koreja mogla zatvoriti i nuklearni kompleks u Jongbjonu, ukoliko Vašington bude “preduzeo odgovarajuće mjere” što je, kako navodi AFP, takođe vrlo neodređen uslov.

Južnokorejski predsjednik Mun Džae In u utorak je u Pjongjang otputovao na treći samit u nadi da će oživjeti pregovori Pjongjanga i Vašingtona o denuklearizaciji.

Mun, koji će u Pjongjangu boraviti do 20. septembra, igrao je ključnu ulogu posrednika u organizovanju susreta Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) 12. juna u Singapuru.

RSE

tačno.net
Autor 19.9.2018. u 09:00