Mursijeve pristalice najavile “milionski protest”

tačno.net
Autor 12.7.2013. u 13:38

Pristalice svrgnutog egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija danas će na četiri lokacije u glavnom gradu Egipta Kairu održati proteste kako bi izrazili nezadovoljstvo vojnim udarom.

Mohammad Hassan, glasnogovornik pokreta Jamaat al-Islamiyya, izjavio je da će danas nekoliko miliona pristalica Mursija izići na ulice Kaira kako bi tražili da svrgnuti egipatski predsjednik bude vraćen na vlast.

“Odlučni smo u svim namjerama i tražit ćemo da Mursi bude vraćen na vlast jer je demokratski izabran predsjednik”, kazao je Hassan.

Demonstranti će se danas okupiti na Trgu Rabiatul Adawiyah, Trgu Nahda, ispred zgrade Egipatske radio-televizije i Predsjedničke palate. Prema posljednjim podacima, očekuje se na miliona pristalica Mursija, koji će u Kairo doći i iz ostalih egipatskih gradova.

S druge strane, pokret Tamarod, koji je prikupljao potpise za svrgavanje predsjednika Mursija, uputio je poziv da se danas organizuje zajednički iftar za nacionalno jedinstvo na centralnom Trgu Tahrir i ispred Predsjedničke palate.

Podsjećamo, egipatska vojska je 3. juna ove godine svrgnula demokratski izabranog predsjednika države Muhammeda Mursija, nakon čega u toj zemlji ne jenjavaju neredi i tenzije između protivnika i pristalica Mursija.

tačno.net
Autor 12.7.2013. u 13:38