Na austrijskim Alpama palo 20 cm snijega

Autor 25.7.2011. u 07:10

Na austrijskim Alpama palo 20 cm snijega

U višim predjelima Austrije, tačnije na planinama gdje se nalaze poznati skijaški centri, napadao je snijeg čija visina negdje iznosi i 20 centimetara, a policija je uvela obaveznu upotrebu zimske opreme.

Naime, na planinama u pokrajinama Koruška, Salcburg i Štajerska, gdje se nalaze poznata skijališta, palo je više centimetara snijega pa je tako na planinskom vrhu Sonblik u nedjelju snježni pokrivač dostigao visinu od 20 centimetara.

U mjestima Turaherhe, Nokalm i Grosgloknerhohalpenstrasse, prema podacima policije, saobraćajnice su morale da čiste zimskom mehanizacijom i uvedena je obaveza vožnje s lancima.

“Naša stanica za mjerenje na Villacher Alpen registrira u prosjeku svake dvije godine u julu snježni pokrivač”, prenio je Paul Reiner iz Meteorološkog zavoda u Klagenfurtu.

Inače, snijeg je posljednji put pao u julu 2007. godine, dok je 2004. zabilježena rekordna visina od 16 centimetara snježnog pokrivača.

U pokrajini Salcburg je zahlađenje u noći na nedjelju donijelo snijeg na visinama 1.600 metara, a temperatura je pala na devet stepeni, javio je Tanjug.

Eksperti u Salcburgu ističu da nije ništa neobično kada nakratko tokom ljeta padne snijeg na planinama, ali je neobično ovako duga hladna faza.

Autor 25.7.2011. u 07:10