Na londonske ulice izlazi 16.000 policajaca

Autor 9.8.2011. u 05:11

Na londonske ulice izlazi 16.000 policajaca

Nasilje je izmaknulo kontroli u devet londonskih četvrti, a nasilje se proširilo i na druge engleske gradove. Očevici govore o slikama koje naliče na ratna razaranja”, a vlada će samo na londonske ulice uputiti 16.000 policajaca.

Na jugu Londona u gradskim četvrtima Croydon, Peckham i Lewisham brojna zdanja su u plamenu, a mladi haraju i pljačkaju trgovine u Hackneyu na istoku te u Claphamu na jugu, ali i u Camdenu na sjeveru te Wealingu na zapadu britanskog glavnog grada.

U Craydonu je gorio cijeli red kuća u nizu, prenosi Deutsche Welle, a plamen se dizao visoko u noć. Evakuirano je stanovništvo. Britanski list “The Guardian” citirao je jednog policajca koji je rekao kako policija ne može ništa učiniti. U Claphamu policija se borila protiv velikog požara kojeg su podmetnuli pljačkaši u jednom obnovljenom trgovačkom centru. U otmjenoj londonskoj četvrti Notting Hill mladi su divljali i zapalili jedan restoran, a gostima su ukrali mobilne telefone i tanjure sa stolova.

Vijesti o neredima stižu i iz drugih britanskih gradova. Bristol, Birmingham i Liverpool javljaju o izgredima. Očevici javljaju da je u Liverpoolu na stotine maskiranih osoba zaustavljalo automobile, prisililjavalo vozače i putnike da izađu iz vozila i nakon toga zapalilo vozila. U Birminghamu maskirane osobe opljačkale su zlatarne i trgovine za elektronske proizvode. Zapaljena je i jedna policijska postaja. U Bristolu je policija pokušala držati pod kontrolom podivljalu skupinu od 150 mladih.

Šef londonske policije Tim Godwin pozvao je stanovništvo da napusti ulice. Roditelji bi se trebali infromirati gdje su njihova djeca i pozvati ih doma. Prema medijskim navodima među izgrednicima bile su i skupine djece i mladih od 10 do 14 godina starosti. “Na ulicama se nalazi previše znatiželjnika”, rekao je Godwin. Policija je prikupila dodatne snage iz obljižnjih gradova i mjesta oko Londona. Najveći je problem da su policijske snage morale žuriti s jednog mjesta na drugo.

Prema navodima policije mladi su preko interneta sastavili „male i mobilne“ skupine. Organizirani su preko smartphoneova i vrlo brzo su se prebacili s jednog mjesta na drugo, javljaju promatrači. Stoga policija ima velike probleme izgrednike držati pod kontrolom. Scotland Yard je zaprijetio visokim kaznama za korisnike koji preko socijalnih mreža poput Twittera pozivaju na nasilje.

Prema navodima policije prošle je noći uhićeno više od 250 osoba. Ranjeno je više od 40 policajaca. Policija je u akciji imala dodatnih 1700 službenika, ali niti s tako velikim brojem osoblja nije mogla zavladati situacijom. Policajci su bili šokirani žestinom napada kojima su bili izloženi. U cijelom Londonu prošle je noći u akciji bilo više od 6000 policajaca, a na ulice će biti poslane dodatne snage pa će ih biti 16.000.

Zbog aktualnog stanja i zabrinutosti zbog sigurnosti londonski nogometni klubovi su pozvani da odgode svoje utakmice. Policajci su trenutno potrebni na drugim mjestima, izvjestio je nogometni klub West Ham koji bi danas trebao igrati protiv Aldershota. Nogometni klub Carlton s londonskog juga je najavio da je utakmica protiv Readinga zbog sigurnosnih razloga otkazana. Upitna je sada i utakmica engleske nacionalne vrste protiv reprezentacije Nizozemske koja se trebala održati u srijedu (10.8.) na stadionu Wembley.

Britanski premijer David Cameron prekinuo je svoj ljetni odmor u Toskani i vratio se u London, gdje će danas (9.8.) održati sjedincu nacionalnog kriznog odbora. Svoje odmore su prekinuli ministrica unutarnjih poslova Theresa May, vicepremijer Nick Clegg i londonski gradonačelnik Boris Johnson.

Izgledi i neredi počeli su u noći sa subote na nedjelju u londonskoj četvrti Tottenham. U toj četvrti je u četvrtak ubijen otac četvero djece tijekom policijske kontrole. Izjave obitelji ubijenog i policije su suprotne. Dok njegova obitelj kaže da nije bio niti naoružan, policija navodi da je pripadao krugovima preprodavača i trgovaca droge te da je prvi zapucao na policajce. Sada se provjeravaju i ispituju rezultati balističkih testova. Metak koji je pogodio uređaj za radiovezu jednog policajca potječe iz policijskog oružja, javjaju britanski mediji. Članovi zajednice tamnoputih stanovnika Londona optužuju britansku policiji za rasizam, a obitelj ubijenog tamnoputog muškarca distancirala se od nanovijeg nasilja.

poslovni.hr

Autor 9.8.2011. u 05:11