Na oduševljenje ljubitelja piva: Počeo je 180. Oktoberfest

tačno.net
Autor 21.9.2013. u 14:18

Na oduševljenje ljubitelja piva: Počeo je 180. Oktoberfest

Velika narodna manifestacija, 180. festival piva u Minhenu – Oktoberfest, otvoren je u subotu u prisustvu nekoliko hiljada oduševljenih posjetilaca.

U skladu s tradicijom, Oktoberfest je otvorio socijaldemokratski gradonačelnik Christian Ude, u prisustvu šefa regionalne bavarske vlade konzervativca Horsta Seehofera. On je i ove godine, odjeven u bavarsku nošnju, njemački festival piva proglasio otvorenim sa dva udarca čekićem kojima je otvorio prvo bure.

Gradonačelnik je upozorio posjetioce da ne pretjeruju u piću.
“Ovdje mi se ne sviđa takmičarsko ispijanje piva. Nije potrebno da pokažete svijetu da ste totalni idiot”, rekao je Ude.

Prošle godine se oko 6,4 miliona posjetilaca stisnulo na 34,5 hektara određenih za najveću narodnu manifestaciju na svijetu.

U petak navečer, kancelarka Angela Merkel je za vrijeme jedne od posljednjih predizbornih kampanja u Minhenu, zaključila svoj politički govor pred oko 7.000 okupljanih riječima: “Sretan praznik piva!”.

Oktoberfest će trajati do 6. oktobra, a njegovo održavanje je počelo davne 1810. godine kao trka konja kako bi se zabavila publika povodom kraljevskog vjenčanja.

klix.ba

tačno.net
Autor 21.9.2013. u 14:18