Na prosvjedu u Londonu protiv brutalnosti američke policije uhićeno 76 osoba

tačno.net
Autor 11.12.2014. u 10:27

Na prosvjedu u Londonu protiv brutalnosti američke policije uhićeno 76 osoba

Stotine prosvjednika blokiralo je trgovački centar Westfield na zapadu Londona organizirajući “die-in”, vrstu prosvjeda u kojemu se osobe ispruže na tlu kao da su mrtve

Britanska policija uhitila je 76 osoba u srijedu na prosvjedu kojim je blokiran trgovački centar u Londonu u znak podrške valu prosvjeda protiv policijskog nasilja u SAD-u.

Stotine prosvjednika blokiralo je trgovački centar Westfield na zapadu Londona organizirajući “die-in”, vrstu prosvjeda u kojemu se osobe ispruže na tlu kao da su mrtve.

Prosvjednici su izvjesili transparente s natpisima “Crni životi također vrijede” i “Ruke u zrak”, koji su korišteni i na prosvjedima u SAD-u.

Prosvjedi se nastavljaju u nekoliko gradova SAD-a već dva tjedna i tisuće osoba osudilo je smrt nekoliko crnaca koje su usmrtili policajci bijelci te odluku vlasti da kazneno ne goni dvojicu njih.

Te su se odluke posebno odrazile u glavnom gradu Velike Britanije gdje je smrt Marka Duggana, Britanca kojega su u kolovozu 2011. ubili policajci u kontroverznim okolnostima, izazvala nemire.

Po britanskoj policiji tijekom prosvjeda jedna je skupina pokušala prodrijeti silom u trgovački centar, “nasrnuvši na sigurnosno osoblje i uzrokujući materijalnu štetu”.

Sigurnosni kordon raspoređen je tada ispred trgovačkog centra i 76 osoba uhićeno je zbog remećenja javnog reda a jedna od njih se sumnjiči za napad.

Prosvjednici su kritizirali uhićenja smatrajući ih tehnikom zastrašivanja.

Riječ je o drugom prosvjedu te vrste u Londonu u posljednja dva tjedna.

novilist.hr

tačno.net
Autor 11.12.2014. u 10:27