Načinjen pomak u razgovorima SAD i Rusije o Siriji

tačno.net
Autor 14.9.2013. u 07:15

Načinjen pomak u razgovorima SAD i Rusije o Siriji

Razgovori Rusije i SAD-a o načinima za eliminisanje sirijskog hemijskog oružja ušli su u subotu u treći dan.

Prema nagovještajima, načinjen je progres u razgovorima timova dvije države koje predvode američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da dvije strane polako ‘dolaze do sporazuma’ o veličini zaliha sirijskog hemijskog oružja i opisao da razgovori dolaze do ‘ključne tačke’.

Razgovori u Ženevi fokusirani su na ruski plan da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu. Damask se složio da planom i predao zahtjev UN-u za pristupanje globalnoj konvenciji o zabrani hemijskog oružja.

Rusija i Zapad se spore oko “težine” nove rezolucije UN, pošto je francuski prijedlog, kojim se rok za predaju hemijskog oružja ograničava na dvije sedmice (uz žestoke posledice ukoliko saradnja izostane), neprihvatljiv za Moskvu. Istovremeno, Keri je kao dug odbacio rok od mjesec dana za predaju podataka o hemijskom oružju koji je sirijski režim predložio.

Ruski plan naveo je američkog predsjednika Baracka Obamu da odloži zahtjev Kongresu za glasanje o eventualnoj vojnoj akciji protiv sirijskog režima.

U međuvremenu, generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon rekao je kako očekuje da će izvještaji UN inspektora koji će biti objavljeni naredne sedmice potvrditi da je sirijski režim koristio hemijsko oružje.

Ban, međutim, nije komentarisao ko je kriv za napad hemijskom oružjem od 21. avgusta u okolini Damaska, u kojem su poginule stotine civila, a koji je bio povod da SAD zatraže vojnu intervenciju.

Ban je kazao da je sirijski predsjednik Bashar Assad odgovoran ‘za mnoge zločine protiv humanosti’.

“Mnoge zemlje ukazuju na to da predsjednik Assad treba da se povuče. Ali, iako su UN zabrinute, ne možemo reći ništa što bi bilo izvan volje naroda. Da li bio ovaj ili onaj na funkciji predsjednika, mislim da je to izbor naroda. Ono što se desilo jeste da je on (Assad) počinio mnoge zločini protiv humanosti. I siguran sam da će kada sve završi biti pokrenuto pitanje odgovornosti”, rekao je generalni sekretar UN-a.

Ukoliko plan bude dogovoren u Ženevi, Sirija će morati da ratifikuje Konvenciju o zabrani hemijskog naoružanja, objavi gdje se nalaze skladišta hemijskog oružja i prihvati odluke tima stručnjaka, koji će biti raspoređen u Siriji.

Američke vlasti i neki njihovi saveznici optužuju sirijski režim da je ubio stotine ljudi u napadu smrtonosnim gasom. Assad za napad optužuje pobunjenike, kao i njegov saveznik, Rusija.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor 14.9.2013. u 07:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija